Het begint met visie
Grip op een veilige educatieve keten
Digitalisering en innovaties gaan sneller dan ooit tevoren. Goed onderwijs betekent dat daarin ook ruimte is voor die ontwikkelingen. Op een veilige manier. Maar hoe organiseer je een veilige, toekomstbestendige ICT omgeving? En hoe krijg je grip op die complexe keten van administratieve pakketten, databronnen, online leer-en werkomgevingen en ‘hyperscalers’ als Microsoft en Google?
Heutink ICT helpt zowel PO als VO besturen om deze vraagstukken vanuit een helder beleidskader te beantwoorden. Weten hoe wij jou school verder kunnen helpen voor meer grip op een veilige ICT-omgeving?
Vraag een adviesgesprek aan

Artikel
“Hoe complexer het wordt, hoe makkelijker wij het maken”
Lees het artikel van Jeroen Krikke, directeur Innovatie & Ontwikkeling, over de wijze waarop Heutink ICT bouwt aan de toekomst van ICT in het onderwijs.
Een stap verder
Samen naar meer tijd voor onderwijs
Het ultieme doel dat we bij Heutink ICT nastreven, is dat scholen minder bezig zijn met hoe alles (veilig!) werkt en meer tijd hebben om de vele mogelijkheden van ICT te benutten. Vandaar dat we een stap verder gaan in onze dienstverlening en echte oplossingen bieden om processen te versimpelen of te beveiligen. En in beleid te borgen.
Wij koppelen je LAS en HR-systeem veilig aan andere ICT-platformen. Minder administratie en minder frustratie.
Vaak geïntegreerd in onze dienstverlening. Soms op maat. Maar altijd met veel oog voor de techniek en voor de mens.
Met onze proactieve servicedesk en beheeroplossingen zorgen we dat je altijd veilig en stabiel online bent.
Onze IT-specialisten nemen het beheer over, zodat de ICT’er zich kan bezighouden met de inzet van ICT in de klas.
Startsein voor een beleidsmatige aanpak
Adviesrapport Regie op IT
Om de mogelijkheden van ICT te kunnen benutten, is het cruciaal dat scholen en besturen dit thema de aandacht geven die het verdient. Niet voor niets benadrukken de PO- en VO-Raad en Kennisnet in hun Adviesrapport Regie op ICT (april 2022) hoe belangrijk het is dat scholen regie gaan voeren over hun ICT-omgeving. De opstellers van het rapport noemen dit keihard noodzakelijk vanwege de groeiende ICT-afhankelijkheid van scholen en de bijbehorende privacy- en veiligheidsrisico’s. Maar ze wijzen ook op de vele kansen die ICT biedt om uitdagend onderwijs te geven en processen te automatiseren.
Heutink ICT is als marktpartij nauw betrokken bij diverse initiatieven die voortkomen uit het adviesrapport. Voorbeelden zijn de platformen EDU-K en EDU-V, waarin een afsprakenstelsel voor de keten wordt opgesteld.
- Waarom Regie op ICT geen uitstel duldt (PO en VO Raad)
- Kennisnetwijzertool Inzicht in ICT-voorwaarden (Kennisnet)

Wat zijn de regels en wie is verantwoordelijk?
De richtlijnen en verantwoordelijkheden van (school)besturen op het gebied van ICT zijn slechts in beperkte mate in de wet vastgelegd. De AVG, de Wet pseudonimisering leerlinggegevens en de Archiefwet bepalen de basis voor het omgaan met gegevens en documenten. Er worden ook rollen gedefinieerd om toezicht te houden op en invulling te geven aan de wettelijke kaders. Dat is complexe materie, merken we bij Heutink ICT. Daarom hebben we in samenwerking met Privacy op School diverse diensten ontwikkeld om besturen hierin te ondersteunen.
-
Functionaris gegevensbescherming (FG)
Een opleiding tot gecertificeerd FG binnen je organisatie om het beleid te controleren. Deze wettelijk verplichte functie kun je ook uitbesteden aan Privacy op School in de vorm van detachering.
-
Privacy officer
Een opleiding tot privacy officer. Deze functionaris definieert de juridische kaders met de FG en voert het beleid uit. Ook deze functie kun je aan ons uitbesteden.
-
AVG-portaal
Een online platform met belangrijke informatie over AVG en privacy en wat de wetgeving op dat gebied van onderwijsinstellingen eist.
-
DPIA (data protection impact assessment)
Een analyse-instrument om de privacyrisico’s van gegevensverwerking in kaart te brengen.
-
Phishingsimulatie
Een phishingsimulatie is een nepaanval op de mailboxen van een school.
-
Een pentest
Een pentest (ook wel ‘penetratietest’) toetst een of meer computersystemen op kwetsbaarheden. Deze test wordt idealiter uitgevoerd door een onafhankelijk IT-specialist.
Kansen benutten
Scholen mogen zelf kiezen hoe zij met inzet van ICT goed onderwijs realiseren. Maar welke rol ICT speelt hangt af van jullie visie op onderwijs. Hoe vertaal je dat naar gericht beleid? Hoe implementeer je dat beleid in de praktijk? En niet te vergeten: hoe benut je de kansen die ICT biedt om echt iets toe te voegen aan de kwaliteit van je onderwijs? De antwoorden op deze vragen zijn medebepalend voor de mate waarin jouw school grip heeft op ICT.
Van ICT-coördinator naar I-Coach
Bij veel scholen heeft de ICT-coördinator simpelweg te weinig tijd om zich op een goede manier bezig te houden met beleid en implementatie. Hij of zij zou zich moeten ontwikkelen tot een echte I-Coach; iemand die collega’s inspireert en meer zelfredzaam maakt op ICT-gebied en daardoor voor zichzelf meer tijd vrijmaakt om de lijnen uit te zetten en te implementeren.
Van ICT-coördinator naar I-Coach
ICT-regisseur
Misschien is het ook voor jouw school een goed idee om je bij het ontwikkelen en implementeren van ICT-beleid te laten begeleiden door een externe expert. Temeer omdat zo'n ICT-regisseur bij uitstek iemand is die weet waar voor jouw school de kansen liggen. En hoe je die kansen optimaal verzilvert.

Een veilige geïntegreerde Microsoft omgeving
"Wij zochten één ICT-partner voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs."
- Maeike Woudstra, Directeur Bedrijfsvoering van OOZ
Een compleet pakket
Goede beveiliging is een must voor verantwoord digitaal onderwijs. Daarom bieden wij een compleet pakket aan security- en privacy-oplossingen. Met veel oog voor de techniek, maar zeker ook voor de mens.
-
De menselijke factor
In technisch opzicht kun je heel veel doen om security en privacy op school te borgen. Maar laten we de gebruikers van je ICT-oplossingen niet over het hoofd zien. Uit onderzoek blijkt namelijk dat juist zij vaak de deur openzetten voor ransomware-aanvallen en andere cybercriminaliteit.
-
Uitgebreide beveiliging
Onze basisbeveiliging staat garant voor een hoog securityniveau van onze oplossingen. Maar er zijn situaties – met name op bestuursniveau – waarin het raadzaam kan zijn om extra maatregelen te treffen. Daarin bieden wij diverse opties.
-
Basisbeveiliging
Wij willen het onderwijs veilige ICT-oplossingen aanbieden waarmee scholen direct aan de slag kunnen. Daarom hebben we in onze standaardconfiguraties al een heleboel securityservices ingebouwd.
-
Koppelplatform
Veilig digitaal onderwijs begint met ons koppelplatform Basishub. Daarmee integreer je al je systemen en platformen veilig, vlot en foutloos. Zo kun je als school focussen op onderwijs in plaats van techniek, privacy en security.
Meer grip op een veilige educatieve keten?
Hoe organiseer je een veilige, toekomstbestendige ICT-omgeving? Zet de volgende stap in digitaal onderwijs!
