Ga terug
Digitaal veilig onderwijs volgens het normenkader. Hoe regel ik dat?
Er speelt veel rondom privacy & security in het onderwijs. Wij helpen je te voldoen aan deze normen en richtlijnen.

Het begint met visie

Grip op een veilige educatieve keten

Digitalisering en innovaties gaan sneller dan ooit tevoren. Goed onderwijs betekent dat daarin ook ruimte is voor die ontwikkelingen. Op een veilige manier. Maar hoe organiseer je een veilige, toekomstbestendige ICT omgeving? En hoe krijg je grip op die complexe keten van administratieve pakketten, databronnen, online leer-en werkomgevingen en ‘hyperscalers’ als Microsoft en Google?

Heutink ICT helpt zowel PO als VO besturen om deze vraagstukken vanuit een helder beleidskader te beantwoorden. Weten hoe wij jou school verder kunnen helpen voor meer grip op een veilige ICT-omgeving?

Vraag een adviesgesprek aan

Artikel

“Hoe complexer het wordt, hoe makkelijker wij het maken”

Lees het artikel van Jeroen Krikke, directeur Innovatie & Ontwikkeling, over de wijze waarop Heutink ICT bouwt aan de toekomst van ICT in het onderwijs.

Lees hier het hele artikel

Een stap verder

Samen naar meer tijd voor onderwijs

Het ultieme doel dat we bij Heutink ICT nastreven, is dat scholen minder bezig zijn met hoe alles (veilig!) werkt en meer tijd hebben om de vele mogelijkheden van ICT te benutten. Vandaar dat we een stap verder gaan in onze dienstverlening en echte oplossingen bieden om processen te versimpelen of te beveiligen. En in beleid te borgen.

Ketenautomatisering

Wij koppelen je LAS en HR-systeem veilig aan andere ICT-platformen. Minder administratie en minder frustratie.

Privacy & Security Diensten

Vaak geïntegreerd in onze dienstverlening. Soms op maat. Maar altijd met veel oog voor de techniek en voor de mens.

Netwerkbeheer

Met onze proactieve servicedesk en beheeroplossingen zorgen we dat je altijd veilig en stabiel online bent.

Detachering

Onze IT-specialisten nemen het beheer over, zodat de ICT’er zich kan bezighouden met de inzet van ICT in de klas.

Startsein voor een beleidsmatige aanpak

Adviesrapport Regie op IT
Om de mogelijkheden van ICT te kunnen benutten, is het cruciaal dat scholen en besturen dit thema de aandacht geven die het verdient. Niet voor niets benadrukken de PO- en VO-Raad en Kennisnet in hun Adviesrapport Regie op ICT (april 2022) hoe belangrijk het is dat scholen regie gaan voeren over hun ICT-omgeving. De opstellers van het rapport noemen dit keihard noodzakelijk vanwege de groeiende ICT-afhankelijkheid van scholen en de bijbehorende privacy- en veiligheidsrisico’s. Maar ze wijzen ook op de vele kansen die ICT biedt om uitdagend onderwijs te geven en processen te automatiseren.

Heutink ICT is als marktpartij nauw betrokken bij diverse initiatieven die voortkomen uit het adviesrapport. Voorbeelden zijn de platformen EDU-K en EDU-V, waarin een afsprakenstelsel voor de keten wordt opgesteld.

Wat zijn de regels en wie is verantwoordelijk?

De richtlijnen en verantwoordelijkheden van (school)besturen op het gebied van ICT zijn slechts in beperkte mate in de wet vastgelegd. De AVG, de Wet pseudonimisering leerlinggegevens en de Archiefwet bepalen de basis voor het omgaan met gegevens en documenten. Er worden ook rollen gedefinieerd om toezicht te houden op en invulling te geven aan de wettelijke kaders. Dat is complexe materie, merken we bij Heutink ICT. Daarom hebben we in samenwerking met Privacy op School diverse diensten ontwikkeld om besturen hierin te ondersteunen.

 • Functionaris gegevensbescherming (FG)

  Een opleiding tot gecertificeerd FG binnen je organisatie om het beleid te controleren. Deze wettelijk verplichte functie kun je ook uitbesteden aan Privacy op School in de vorm van detachering.

 • Privacy officer

  Een opleiding tot privacy officer. Deze functionaris definieert de juridische kaders met de FG en voert het beleid uit. Ook deze functie kun je aan ons uitbesteden.

 • AVG-portaal

  Een online platform met belangrijke informatie over AVG en privacy en wat de wetgeving op dat gebied van onderwijsinstellingen eist.

 • DPIA (data protection impact assessment)

  Een analyse-instrument om de privacyrisico’s van gegevensverwerking in kaart te brengen.

 • Phishingsimulatie

  Een phishingsimulatie is een nepaanval op de mailboxen van een school.

 • Een pentest

  Een pentest (ook wel ‘penetratietest’) toetst een of meer computersystemen op kwetsbaarheden. Deze test wordt idealiter uitgevoerd door een onafhankelijk IT-specialist.

Een veilige geïntegreerde Microsoft omgeving

"Wij zochten één ICT-partner voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs."

- Maeike Woudstra, Directeur Bedrijfsvoering van OOZ

Een compleet pakket

Goede beveiliging is een must voor verantwoord digitaal onderwijs. Daarom bieden wij een compleet pakket aan security- en privacy-oplossingen. Met veel oog voor de techniek, maar zeker ook voor de mens.

 • De menselijke factor

  In technisch opzicht kun je heel veel doen om security en privacy op school te borgen. Maar laten we de gebruikers van je ICT-oplossingen niet over het hoofd zien. Uit onderzoek blijkt namelijk dat juist zij vaak de deur openzetten voor ransomware-aanvallen en andere cybercriminaliteit.

  Meer over ‘menselijke’ securitydiensten

 • Uitgebreide beveiliging

  Onze basisbeveiliging staat garant voor een hoog securityniveau van onze oplossingen. Maar er zijn situaties – met name op bestuursniveau – waarin het raadzaam kan zijn om extra maatregelen te treffen. Daarin bieden wij diverse opties.

  Meer over de opties in uitgebreide beveiliging

 • Basisbeveiliging

  Wij willen het onderwijs veilige ICT-oplossingen aanbieden waarmee scholen direct aan de slag kunnen. Daarom hebben we in onze standaardconfiguraties al een heleboel securityservices ingebouwd.

  Meer over onze basisbeveiliging

 • Koppelplatform

  Veilig digitaal onderwijs begint met ons koppelplatform Basishub. Daarmee integreer je al je systemen en platformen veilig, vlot en foutloos. Zo kun je als school focussen op onderwijs in plaats van techniek, privacy en security.

  Meer over Basishub

Meer grip op een veilige educatieve keten?

Hoe organiseer je een veilige, toekomstbestendige ICT-omgeving? Zet de volgende stap in digitaal onderwijs!

Plan adviesgesprek

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico