Ga terug
Van wishful thinking naar whizzful learning
Wil jij meer weten over al onze activiteiten en leuke prijzen die we hebben rond ons 25 jarig jubileum? Bekijk ze op onze website.
Terug naar Home

Co-teaching

De ICT-vaardigheden van je leraren bepalen het rendement dat je als school behaalt met de inzet van ICT, zeker als het gaat om onderwijs in digitale geletterdheid en andere 'nieuwe' leergebieden. Om die vaardigheden te vergroten, kun je ervoor kiezen het hele team een cursus aan te bieden. Maar zo’n cursus kost tijd die je misschien niet hebt. Bovendien verschilt de scholingsbehoefte sterk per leerkracht. Daarom biedt Heutink ICT ook een heel andere vorm van scholing aan: co-teaching.

Vraag een adviesgesprek aan

Wat is co-teaching?

Bij co-teaching werkt co-teacher van Heutink ICT samen met een leerkracht en leerlingen aan een vooraf gesteld doel. Dat doel heeft vaak te maken met handelingsbekwaamheid van leerkrachten én leerlingen op een bepaald terrein, zoals het gebruik van Chromebooks of MOO, of het werken met een nieuwe digitale methode.

De leerkracht vervult vaak de rol van assistent. Hij of zij heeft een actieve rol, helpt leerlingen bij het maken van opdrachten en raakt zo zelf ook steeds meer vertrouwd met de materie. Naast dit ‘assistent-model’ wordt ook het ‘observator-model’ gehanteerd. De leerkracht beperkt zich dan tot observeren en na afloop gaan de co-teacher en leerkracht met elkaar in gesprek over wat hij/zij heeft geleerd en wat hem/haar is opgevallen.

Wat levert co-teaching op?

Voor de leerlingen:

 • Twee docenten in de klas betekent meer aandacht en betrokkenheid per leerling
 • Meer één-op-één-interactie tussen leerkrachten en leerlingen leidt tot beter leren
 • Kinderen vinden het meestal leuk als er eens iemand anders voor de klas staat.

Voor de leerkracht:

 • Tijdwinst
  Leren van en met elkaar zorgt voor enthousiasme en professionalisering op individueel niveau
 • Elkaar aanvullen in de klas leidt tot synergie
  Samen ben je meer dan een optelsom van wat je afzonderlijk van elkaar kunt
 • Het is altijd inspirerend om elkaar les te zien geven

Voor de school:

 • Het feit dat leerkrachten elkaar stimuleren en inspireren zorgt voor een schoolbrede ontwikkeling zonder overduidelijke ‘achterblijvers’
 • Co-teaching versterkt het teamgevoel op school; je bent samen met iets belangrijks bezig
 • Doordat leerkrachten samen bezig zijn en blijven met co-teaching, is het effect ervan duurzaam

Co-teaching in de praktijk

Co-teaching is een effectief middel om een leerkracht én zijn of haar leerlingen te helpen bij de inzet van ICT. Een onderwijsconsulent van Heutink ICT staat samen met de leerkracht voor de klas en geeft uitleg over een bepaald thema. Hoe dat in de praktijk werkt, hebben we nu op video vastgelegd bij de Dorpsschool in Wolvega.

Op maat en expertise voor jouw school

Een ander pluspunt van co-teaching is dat je het helemaal op maat kunt inzetten, afgestemd op de behoefte per leerkracht. In co-teaching-lessen kun je de andere leerkracht ook leren om niet alleen leerlingen, maar ook collega-leerkrachten te helpen bij het ontwikkelen van ICT-vaardigheden. En wanneer de onderwijsconsulenten van Heutink ICT co-teaching verzorgen, fungeren ze op dat moment ook nog eens als een vakdocent met een hoge mate van expertise, vergelijkbaar met een gym- of muziekdocent. Doordat onze co-teachers hun expertise rechtstreeks overbrengen in de klas, is het effect maximaal.

Adviesgesprek aanvragen Co-teaching

Meer weten? We helpen je graag verder met een vrijblijvend adviesgesprek.

Plan een gesprek in

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico