Ga terug
Digitaal veilig onderwijs volgens het normenkader. Hoe regel ik dat?
Er speelt veel rondom privacy & security in het onderwijs. Wij helpen je te voldoen aan deze normen en richtlijnen.

Grip op digitaal veilig onderwijs

Continu aandacht voor Privacy & Security

Het nieuwe Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy onderstreept het nog maar eens: aandacht voor privacy en security is voor elke school een must. Maar hoe organiseer je dat allemaal? Hoe geef je dit thema de constante aandacht die het verdient? En hoe krijg je grip op die complexe keten van digitale leer-en werkomgevingen, databronnen, administratieve pakketten, IT-infrastructuur en ‘hyperscalers’ als Microsoft en Google?

Heutink ICT helpt besturen in het po en vo om dit soort vragen vanuit een helder beleidskader te beantwoorden. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Adviesgesprek aanvragen Securityscan Normenkader

Digitaal veilig onderwijs volgens het normenkader. Hoe regel ik dat?

In april lanceerde het ministerie van OC&W in samenwerking met Kennisnet, de po- en vo-raad en SIVON het plan digitaal veilig onderwijs waarin het normenkader een centrale rol speelt. Als Heutink ICT zijn we erg blij met deze plannen en gestelde kaders omdat ze een landelijke standaard zetten.

Een compleet pakket

De beveiliging die je als school nodig hebt

Heutink ICT biedt een compleet pakket aan oplossingen op het gebied van privacy en security. Met veel oog voor de techniek, maar zeker ook voor de organisatie en de mens. Daarbij zorgen we er altijd voor dat je voldoet aan het normenkader of gaan we zelfs verder dan de regels voorschrijven.

Visie, beleid en organisatie

Een veilige (ICT-)omgeving begint met een visie, passend beleid en het neerzetten van een juiste organisatie. Alle rollen (privacy officer, security officer en functionaris gegevensbescherming) moeten zijn belegd en afspraken moeten worden geborgd.

  • Privacy Officer as a Service
  • Visie en strategie sessies
  • Privacy en Security Portaal
  • Cyber security dienstverlening

De menselijke factor

Hoe goed je de techniek ook voor elkaar hebt, uiteindelijk geeft de mens de doorslag. Het zijn vooral de gebruikers van ICT-oplossingen die de deur openzetten voor ransomware-aanvallen en andere cybercriminaliteit.

De techniek op orde

Met onze veilige ICT-oplossingen kunnen scholen direct veilig aan de slag. In onze standaardconfiguraties hebben we al een heleboel solide securityservices ingebouwd.

Uitgebreide beveiliging

Er zijn situaties – met name op bestuursniveau – waarin het raadzaam kan zijn om extra securitymaatregelen te treffen. Daarin bieden wij diverse opties.

  • Microsoft Defender Plan 2
  • Firewall as a Service
  • Cyber Emergency Response Team (CERT)
  • Eduroam
  • Diverse aanvullende producten zijn in ontwikkeling zoals: NAC, MDR etc.

Digitaal veilig onderwijs

Concrete expertise

De Privacy & Security-expertise die je nodig hebt

  • Privacy Officer as a Service

    Missen jullie op school de juridische en technische kennis om op een verantwoorde manier invulling te geven aan privacy en security? In samenwerking met privacy- en securityspecialisten hebben we diverse diensten ontwikkeld om je hierin te ondersteunen.

  • Opleiding Functionaris Gegevensbescherming (FG)

    De functionaris gegevensbescherming controleert het AVG-beleid. Dit is een wettelijk verplichte functie en het is dus heel nuttig om je collega hiervoor specifiek op te leiden.

  • Opleiding Privacy Officer

    Deze functionaris definieert de juridische kaders met de FG en voert het beleid uit. Ook deze functie kun je aan ons uitbesteden.

  • IBP-Portaal

    Een plug & play-portaal met templates en functies om processen te beschrijven, voortgang te bewaken en statussen in te zien. Zo beschik je over alles wat je nodig hebt om grip te krijgen op de implementatie en borging van het normenkader.

  • Bewustwordingscampagne

    Een repeterende aanpak – een combi van workshops, webinars, phising simulaties - waarmee we ervoor zorgen dat alle collega's zich bewust zijn én blijven van de gevaren van cybercriminaliteit. Lees meer.

  • Phishingcampagne

    Gesimuleerde aanvallen op de mailboxen van een school, om te bepalen in hoeverre gebruikers zich laten misleiden door cybercriminelen. In te zetten als op zichzelf staande dienst, maar ook als onderdeel van de bewustwordingscampagne. Lees meer.

Concrete oplossingen

Samen processen verbeteren en beveiligen

Naast diensten op het gebied van Privacy & Security biedt Heutink ICT concrete oplossingen om allerlei aanverwante processen op school te verbeteren en/of versimpelen. Resultaat voor jou: minder zorgen, minder gedoe, meer tijd voor onderwijs.

Ketenautomatisering

Met Basishub koppelen wij je LAS en HR-systeem veilig aan andere ICT-platformen. Dat scheelt veel administratie en frustratie.

Netwerkbeheer

Met onze proactieve servicedesk en beheeroplossingen zorgen we ervoor dat jij altijd veilig en stabiel online bent.

Detachering van ICT-specialisten

Als je onze ICT-specialisten het beheer laat overnemen, kunnen jouw ICT’ers focussen op de inzet van ICT in de klas.

ICT-regisseur

Onze ICT-regisseurs zijn experts die scholen begeleiden bij het ontwikkelen en implementeren van ICT-beleid.

In 3 stappen naar een veilige digitale omgeving

Er wordt nogal wat gevraagd van onderwijsinstellingen als het gaat om privacy en security. Maar het goede nieuws is dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Heutink ICT helpt je in drie stappen naar de veilige digitale omgeving waar deze tijd om vraagt.

  • 1

    Breng je huidige situatie in kaart met de Securityscan Normenkader

    Onze Securityscan Normenkader Normenkader geeft je een helder beeld van hoever je bent op het gebied van privacy en security en wat er nog moet gebeuren om aan alle normen te voldoen.
  • 2

    Bepaal wat jouw visie en ambitie is op Privacy & Security

    Het normenkader beschrijft heldere stappen die je helpen de gestelde normen gefaseerd te implementeren. Het is belangrijk om met je team of stichting te bepalen hoever je wilt gaan in de uitvoering – en vooral ook hoe snel je wilt gaan. Daar hoort ook de inrichting van je organisatie bij. Wie is waarvoor verantwoordelijk? Wie doet wat gedaan moet worden?
  • 3

    Breng zo snel mogelijk je basis op orde

    Het normenkader krijgt pas in 2027 een verplichtend karakter. Maar als je er straks helemaal klaar voor wilt zijn, is het nu al tijd voor actie. Temeer omdat de veiligheidsrisico’s eerder zullen toe- dan afnemen. Daarom heeft Heutink ICT een beveiligingsbasis gedefinieerd waar je vandaag al voor kunt kiezen om de meest voorkomende dreigingen het hoofd te bieden.

Aan de slag met Privacy & Security?

Hoe krijg je grip op veilig digitaal onderwijs? En dat op zo’n manier dat je er zelf zo min mogelijk omkijken naar hebt? Heutink ICT helpt je verder!

Plan een adviesgeprek

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico