Ga terug
Digitaal veilig onderwijs volgens het normenkader. Hoe regel ik dat?
Er speelt veel rondom privacy & security in het onderwijs. Wij helpen je te voldoen aan deze normen en richtlijnen.
Terug naar Home

Digitaal veilig onderwijs volgens het normenkader. Hoe regel ik dat?

In april lanceerde het ministerie van OC&W in samenwerking met Kennisnet, de po- en vo-raad en SIVON het plan digitaal veilig onderwijs waarin het normenkader een centrale rol speelt. Als Heutink ICT zijn we erg blij met deze plannen en gestelde kaders omdat ze een landelijke standaard zetten. We beseffen ons ook dat de oproep aan het onderwijs om verantwoordelijkheid te nemen op gebied van digitaal veilig onderwijs best complex is. En ook al ligt de daadwerkelijke deadline om te voldoen aan het normenkader pas in 2027; het is slim om nu al stappen te zetten. De beveiligingsrisico's worden namelijk niet minder is onze verwachting.

Stappen zetten in Privacy & Security

Wij hebben in de afgelopen jaren zelf al de nodige stappen gezet in onze dienstverlening rond privacy en security. En we helpen je graag het normenkader te implementeren. Op deze pagina geven we continu updates over dit complexe onderwerp. Robert en Jade leggen je in deze video alvast uit wat onze plannen zijn.

Relevante links

Het normenkader & plan digitaal veilig onderwijs

Het normenkader is de basis als het gaat om digitaal veilig onderwijs maar is dus onderdeel van een groter plan. Als Heutink ICT zien we de volgende belangrijke thema’s waar we zelf, met onze klanten of met de brancheverenigingen aan de slag moeten.

 • Het normenkader geeft duidelijkheid

  Het normenkader bevat beschrijvende normen, onderverdeeld in 15 domeinen voor informatiebeveiliging en een domein voor privacy (nog in ontwikkeling), die met elkaar samenhangende normen bevatten. Het normenkader is een levend document, steeds gebaseerd op de nieuwste kennis en ontwikkelingen, en bevat zowel technische-, organisatorische- als beleidsmatige normen. De voorgeschreven normen hebben een verplichtend karakter vanaf 2027 en moeten dan dus geïmplementeerd zijn.

 • Werken aan bewustwording, vaardigheden en professionalisering

  Dit is in het komende schooljaar al geen vrijblijvendheid meer. Het ministerie van OC&W schrijft namelijk voor dat Informatiebeveiliging en privacy (IBP) een verplicht onderdeel is van het jaarverslag per 2023/ 2024. Realiseer je daarbij dat digitale veiligheid de verantwoordelijkheid is van de gehele school. Want je kunt in technische zin veel inrichten, je zult als school zelf ook stappen moeten zetten op gebied van professionalisering, bewustwording en vaardigheden. Want het is meestal niet de techniek waar het mis gaat maar juist het menselijk handelen en de gevolgen daarvan.

 • Borgen van incidentmanagement

  Wie monitort je omgeving? En als er een incident dreigt, wie komt er dan in actie? Een juiste afstemming van verantwoordelijkheden met je ICT-leverancier is hier van belang. Want daar klop je waarschijnlijk het eerst aan. Dat betekent dat er (aanvullende) diensten ontwikkelt worden rondom identificatie, detectie en mitigatie van dreigingen. In het streven naar een digitaal veilige infrastructuur vallen regelmatig de termen Cyber Emergency Response Team (CERT) en Security Operations Centre (SOC). Dergelijke diensten zijn relatief duur en staan mede daarom in het onderwijs nog in de kinderschoenen.

 • Centrale toetsing & monitoring

  Normen, kaders en richtlijnen zijn mooi. En dragen bij aan een veilige digitale omgeving die we allemaal na zouden moeten streven. Maar ze moeten ook getoetst worden. Helemaal als ze een verplichtend karakter krijgen. Dergelijke DPIA’s op de omgeving van de school en/of de IT-leverancier moeten worden ontwikkeld. Dit initiatief ligt logischerwijs bij de overheid om zo de objectiviteit te waarborgen. Deze toetsingsinstanties kunnen ook toezien op bijvoorbeeld een Meldingsplicht Cyberincidenten om zo de gevaren in de branche inzichtelijk te krijgen en te leren van incidenten.

Meld je aan als pilot school

Wil jij als pilot school betrokken worden bij nieuwe diensten of de inventarisatiescan? Meld je dan aan via het formulier:

Veel is al geregeld door Heutink ICT. Maar wat precies?

Heutink ICT heeft al een compleet pakket aan security- en privacy-oplossingen om verantwoord en veilig digitaal onderwijs te borgen. Met veel oog voor de techniek, maar zeker ook voor de mens. En zoals je hebt kunnen lezen hierboven: we voegen daar nog veel meer diensten aan toe om scholen volledig en geruisloos aan te laten sluiten op het normenkader.

 • De menselijke factor

  In technisch opzicht kun je heel veel doen om security en privacy op school te borgen. Maar laten we de gebruikers van je ICT-oplossingen niet over het hoofd zien. Uit onderzoek blijkt namelijk dat juist zij vaak de deur openzetten voor ransomware-aanvallen en andere cybercriminaliteit.

  Meer over ‘menselijke’ securitydiensten

 • Uitgebreide beveiliging

  Onze basisbeveiliging staat garant voor een hoog securityniveau van onze oplossingen. Maar er zijn situaties – met name op bestuursniveau – waarin het raadzaam kan zijn om extra maatregelen te treffen. Daarin bieden wij diverse opties.

  Meer over de opties in uitgebreide beveiliging

 • Basisbeveiliging

  Wij willen het onderwijs veilige ICT-oplossingen aanbieden waarmee scholen direct aan de slag kunnen. Daarom hebben we in onze standaardconfiguraties al een heleboel securityservices ingebouwd.

  Meer over onze basisbeveiliging

 • Koppelplatform

  Veilig digitaal onderwijs begint met ons koppelplatform Basishub. Daarmee integreer je al je systemen en platformen veilig, vlot en foutloos. Zo kun je als school focussen op onderwijs in plaats van techniek, privacy en security.

  Meer over Basishub

Kom in contact met onze specialisten

Wil je weten hoe wij jou school verder helpen? Neem dan contact op met onze specialisten.

Neem contact op

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico