Vlotte video's over onderwijs & ICT
ICT kan onderwijs aantrekkelijker, persoonlijker en uiteindelijk succesvoller maken. Maar hoe en met welke middelen? Onze onderwijsconsulenten inspireren je in deze videoreeks door de mogelijkheden praktisch uiteen te zetten. Abonneer je op het YouTubekanaal van Heutink ICT: #laatzeleren en mis geen enkele video!
Abonneren op ons kanaalWerken met Office 365
Wat zit er allemaal in en wat kun je ermee?
Als school of stichting kun je in grote lijnen kiezen uit twee online werkomgevingen: die van Google en die van Microsoft. In deze video focussen Sebastiaan en Rik op die van Microsoft. Hoe werkt dat nou met die Office 365-accounts? Wat kun je allemaal met OneDrive, Sharepoint, Teams en al die andere handige tools? En wat betekent de migratie naar een Office 365-omgeving voor de mensen die er bij jou op school mee te maken krijgen?
Werken met Google Workspace for Education
De belangrijkste functies en wat je er allemaal mee kunt.
Als school of stichting kun je in grote lijnen kiezen uit twee online werkomgevingen: die van Google en die van Microsoft. In deze video focussen Sebastiaan en Rik op die van Google. Zij hebben het nog over 'G Suite for Education', maar kort na het opnemen van de video heeft Google dit platform omgedoopt tot Google Workspace for Education. Ach, what's in a name... Het verhaal van Sebastiaan en Ralph is er niet minder interessant door geworden!
Werken met Office 365 én Google Workspace for Education
Het beste van twee werelden
Google en Microsoft bieden allebei een uitgebreide werkomgeving voor het onderwijs. Maar welke is voor jouw school nou het meest geschikt? Is het misschien een idee om ze allebei in te zetten, in een hybride scenario? In deze video focussen Rik en Sebastiaan op die laatstgenoemde optie. Let op: in de video hebben de heren het nog over G Suite for Education. Dat is inmiddels door Google omgedoopt tot Google Workspace for Education. Zo snel kan het gaan...
Podcast als verwerkingsopdracht
Een eigentijdse manier om je lessen leuker te maken.
Podcasts zijn hot. Steeds meer mensen maken ze, steeds meer mensen luisteren ernaar. Maar wat nog niet iedereen beseft, is dat podcasts ook heel geschikt zijn voor verwerkingsopdrachten. In deze video leggen Sebastiaan en Rick uit wat een podcast is en hoe je er een maakt. Met natuurlijk ook aandacht voor wat je er in de klas mee kunt en wat je leerlingen ervan opsteken. Na het bekijken van deze video kun jij je lessen ook leuker gaan maken met podcasts!
Links: Soundtrap - Chrome WeVideo
Vloggen als verwerkingsopdracht
Daar worden je leerlingen enthousiast van.
Er wordt wat afgevlogd vandaag de dag, en over de gekste onderwerpen. Vooral de jeugd is er dol op. En dat is voor jou goed nieuws, want zo heb je een nieuw middel om verwerkingsopdrachten in te verpakken. Maar hoe vlieg je dat aan? Waar laat je je leerlingen over vloggen? En wat worden ze er wijzer van? In deze video laten Rick en Sebastiaan zien hoe je de hele klas enthousiast aan het vloggen krijgt – volledig educatief verantwoord, uiteraard!
Links: Windows 10 - Chrome WeVideo - iMovie
8 ICT-begrippen uitgelegd
Je hoort ze vaak, maar wat betekenen ze precies?
Roadmap, cloud-based, educatieve keten: het zijn begrippen die jij vast ook regelmatig tegenkomt. En zo zijn er nog wel meer in de wereld waar onderwijs en ICT bij elkaar komen. Maar als je niet precies weet wat al die termen inhouden, is het ook lastig om erover mee te praten. Zo kwamen Sebastiaan en Rick op het idee om eens een video te maken met een toelichting op 8 van die veelgebruikte begrippen. Verhelderend!
Instructievideo's maken en effectief inzetten (a.k.a. flipping the classroom)
Het maken van goede instructievideo's is nog een hele kunst. Met een webbrowser als Chrome of Edge en een goede presentatie kom je al een heel eind. Maar dan nog de inhoud: wat wil je vertellen aan je leerlingen, wat wil je ermee bereiken en hoe ga je je verhaal onder woorden brengen? Het is toch allemaal net iets anders dan 'echt' voor de klas staan. In deze video geven Ralph en Sebastiaan je nuttige tips voor het opzetten, realiseren en delen van instructievideo's om trots op te zijn.
Het hoe, wat en waarom van Mobile Device Management
MDM staat voor Mobile Device Management, ofwel mobiel apparaatbeheer, ofwel het beheren van de apparaten van je leerlingen en collega’s. Het kan zijn dat je binnen je school Windows-desktops, Chromebooks en iPads hebt. Elk apparaat heeft weer zijn eigen (on)mogelijkheden, maar met een MDM-oplossing kun je deze eenvoudig centraal beheren.
Digitaal toetsen met Chromebooks
Met Quizlet kun je het stampen van woordjes en begrippen niet alleen makkelijker maken, je maakt het ook leuker. Op Quizlet.com vind je bestaande woordenlijsten die je kunt maken, maar je kunt deze ook zelf maken. Die deel je eenvoudig met leerlingen zodat zij hier zelfstandig mee kunnen oefenen. Met Quizlet Live maak je er zelfs een klassikaal spel van!
Link: Google Formulieren
Slim woorden en begrippen leren met Quizlet
Met Quizlet kun je het stampen van woordjes en begrippen niet alleen makkelijker maken, je maakt het ook leuker. Op Quizlet.com vind je bestaande woordenlijsten die je kunt maken, maar je kunt deze ook zelf maken. Die deel je eenvoudig met leerlingen zodat zij hier zelfstandig mee kunnen oefenen. Met Quizlet Live maak je er zelfs een klassikaal spel van!
Link: Quizlet
3 manieren om te programmeren in de klas
Programmeren, onderdeel van computational thinking, is een van de 21e eeuwse vaardigheden. Je kunt programmeren eenvoudig integreren in je lessen zonder dat je hier zelf al teveel vanaf hoeft te weten. Leerlingen maken bij programmeren namelijk continu fouten waarvan verondersteld wordt dat ze deze zelf oplossen en elkaar daarbij helpen. Met Scratch, Micro:bit of LEGO Mindstorms kun je hier de eerste stappen mee zetten.
Links: Leskaarten Programmeren - Leskaarten Scratch - Scratch - Micro:bit - LEGO Mindstorms
Ruim trainingsaanbod
Wij bieden trainingen om ICT-vaardigheden naar een hoger niveau te brengen. Zowel online als op locatie.