Ga terug
Een ideaal vertrekpunt met de Securityscan Normenkader
Waar sta je op dit moment precies ten opzichte van het normenkader? Met deze uitgebreide scan brengen onze specialisten alles in kaart.
Terug naar Home

Vlotte video's over onderwijs & ICT

ICT kan onderwijs aantrekkelijker, persoonlijker en uiteindelijk succesvoller maken. Maar hoe en met welke middelen? Onze onderwijsconsulenten inspireren je in deze videoreeks door de mogelijkheden praktisch uiteen te zetten. Abonneer je op het YouTubekanaal van Heutink ICT: #laatzeleren en mis geen enkele video!

Abonneren op ons kanaal

3 tips om je collega's mee te krijgen in lesgeven met ICT

Goed onderwijs in digitale geletterdheid lukt alleen als het hele team er klaar voor is. Dat klinkt simpeler dan het is, want lesgeven met ICT is niet zomaar voor elke leraar weggelegd. Hoe bouw je aan de professionalisering en de betrokkenheid die nodig zijn om er samen een succes van te maken? En hoe voorkom je dat je jezelf (of misschien beter gezegd: je collega's) voorbij loopt? Ralph en Robert bekijken welke competenties er nodig zijn, hoe je je team enthousiast krijgt en hoe je het voor iedereen behapbaar houdt.

3 tips om je leerlingen Informatievaardig te maken

Bij informatievaardigheden gaat het erom dat leerlingen de informatie vinden die ze zoeken en dat ze die informatie op de juiste manier verwerken. Veel scholen vinden dit een van de lastigste bouwstenen van digitale geletterdheid. Want waar begin je in die enorme zee van informatie die tegenwoordig beschikbaar is? En waar houdt het op? In deze video bespreken Ralph en Robert de stappen die je kunt onderscheiden in het proces rond informatievaardigheden. Vervolgens geven ze drie praktische tips om in je les praktisch aan de slag te gaan met deze bouwsteen.

3 tips om aan ICT-basisvaardigheden te werken in de les

Een essentiële bouwsteen van de veelbesproken digitale vaardigheden is ICT-basisvaardigheden. Die vaardigheden hebben vooral betrekking op praktische zaken. Zoals werken met een laptop of Chromebook, een tekst of presentatie maken met digitale middelen of werken met bestanden in de cloud. Maar hoe vertaal je dat nou allemaal naar onderwijs? In deze video geven Robert en Ralph je een aantal tips, met aandacht voor leerlingen van verschillende leeftijden, leuke ideeën voor projectopdrachten en inspirerende out-of-the-box-suggesties.

Werken met Office 365

Wat zit er allemaal in en wat kun je ermee?

Als school of stichting kun je in grote lijnen kiezen uit twee online werkomgevingen: die van Google en die van Microsoft. In deze video focussen Sebastiaan en Rik op die van Microsoft. Hoe werkt dat nou met die Office 365-accounts? Wat kun je allemaal met OneDrive, Sharepoint, Teams en al die andere handige tools? En wat betekent de migratie naar een Office 365-omgeving voor de mensen die er bij jou op school mee te maken krijgen?

Werken met Office 365 én Google Workspace for Education

Het beste van twee werelden

Google en Microsoft bieden allebei een uitgebreide werkomgeving voor het onderwijs. Maar welke is voor jouw school nou het meest geschikt? Is het misschien een idee om ze allebei in te zetten, in een hybride scenario? In deze video focussen Rik en Sebastiaan op die laatstgenoemde optie. Let op: in de video hebben de heren het nog over G Suite for Education. Dat is inmiddels door Google omgedoopt tot Google Workspace for Education. Zo snel kan het gaan...

Vloggen als verwerkingsopdracht

Daar worden je leerlingen enthousiast van.

Er wordt wat afgevlogd vandaag de dag, en over de gekste onderwerpen. Vooral de jeugd is er dol op. En dat is voor jou goed nieuws, want zo heb je een nieuw middel om verwerkingsopdrachten in te verpakken. Maar hoe vlieg je dat aan? Waar laat je je leerlingen over vloggen? En wat worden ze er wijzer van? In deze video laten Rick en Sebastiaan zien hoe je de hele klas enthousiast aan het vloggen krijgt – volledig educatief verantwoord, uiteraard!

Links: Windows 10 - Chrome WeVideo - iMovie

Hybride onderwijs: Hoe doe je dat?

Hybride onderwijs is een term die we steeds vaker horen. De combinatie van online en fysiek lesgeven is enorm in opkomst, vooral in het voortgezet onderwijs. In het PO hebben we er al veel ervaring mee opgedaan. Dat is een goeie zaak, want hybride onderwijs zorgt ervoor dat lessen altijd kunnen doorgaan en dat alle leerlingen erbij betrokken blijven. In deze video geven Rik en Karen je nuttige tips voor het werken met hybride onderwijs.

5 eigenschappen van een goede ICT-coördinator

Wanneer ben je nou een goede ICT-coördinator?

Als ICT-coördinator moet je vandaag de dag meer kunnen dan stekkertjes inpluggen en computers aan de praat houden. Je houdt je ook bezig met zaken als de visie van jouw school op ICT in het onderwijs, het creëren van draagvlak voor veranderingen en het coachen van je collega's. Eigenlijk moet je best een duizendpoot zijn dus. In deze video bespreken Ralph en Sebastiaan de 5 belangrijkste eigenschappen van de moderne ICT'er.

Hoe kom je tot een goede visie op ICT

ICT speelt een steeds belangrijkere rol in de levens van leerlingen, niet alleen thuis maar ook in de klas. Het is daarom als school belangrijk om leerlingen ook op school kennis te laten maken met technologie, maar welke keuzes maak je daarin en hoe zorg je ervoor dat je niet verleid wordt bij het middel te beginnen? En hoe begin je nou eigenlijk bij het doel?

Meer over de ICT-regisseur

Apps voor in de kleuterklas

In kleuterklassen zijn tablets de meest voorkomende apparaten. Logisch, want zo’n touchscreen werkt heel intuïtief. Zo’n tablet kun je voor veel verschillende doeleinden inzetten. In deze editie van Laat ze leren kijken we naar 3 manieren om de iPad doelbewust in te zetten in het onderwijsproces.

Links: QR-codes - Wepboek - Bookcreator

Leerlingdata verzamelen en analyseren met Momento

Hoe meer je leerlingen online verwerken, hoe meer data er over hun resultaten en leerproces verzameld wordt. Om het maximale uit digitaal verwerken te halen is het ook van belang dat je deze resultaten analyseert om te zien welke leerlingen structureel ergens tegenaan lopen, maar vooral ook om te kunnen testen of een instructie de impact had die je had gehoopt. Met Momento maak je deze gegevens in één dashboard inzichtelijk zodat jij weet welke leerlingen moeite hebben, of welke oefeningen moeilijk zijn.

Slim woorden en begrippen leren met Quizlet

Met Quizlet kun je het stampen van woordjes en begrippen niet alleen makkelijker maken, je maakt het ook leuker. Op Quizlet.com vind je bestaande woordenlijsten die je kunt maken, maar je kunt deze ook zelf maken. Die deel je eenvoudig met leerlingen zodat zij hier zelfstandig mee kunnen oefenen. Met Quizlet Live maak je er zelfs een klassikaal spel van!

Link: Quizlet

Aan de slag met Google Classroom

Heb je MOO en Chromebooks? Dan heb je met je MOO-account toegang tot Google Classroom! Google Classroom is een handige tool van Google waarmee je eenvoudig materialen kunt delen met je leerlingen, zoals bestanden, links, video’s, etc. Daarnaast kun je ook heel makkelijk werk van leerlingen verzamelen door opdrachten te plaatsen. Zo kunnen leerlingen werkstukken, presentaties, filmpjes, foto’s en meer inleveren zodat je als leerkracht een overzicht hebt van al hun werk.

Links: Google Bootcamps - Google Classroom

Portfolioleren met Schoolfolio

Steeds meer scholen kiezen voor een vorm van portfolioleren. Deze vorm van leren kan helpen om de leerlingen meer eigenaar te maken van hun eigen leerproces en doet zo meer recht aan de verschillen tussen leerlingen. Het past ook bij de 21e eeuwse vaardigheden en het ontwikkelen van digitale geletterdheid. Daarom is MOO een samenwerking aangegaan met de ontwikkelaars van Schoolfolio. Deze veelgebruikte oplossing is voortaan beschikbaar als optionele MOO-module en biedt dezelfde functionaliteit.

Ruim trainingsaanbod

Wij bieden trainingen om ICT-vaardigheden naar een hoger niveau te brengen. Zowel online als op locatie.

Bekijk trainingsaanbod

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

De ontwikkelingen op ICT-gebied volgen elkaar razendsnel op. Ook in het onderwijs. Wij verzamelen de meest actuele en interessante updates voor je in onze maandelijkse nieuwsbrief, zodat je altijd op de hoogte bent. Wil je zeker weten dat je niets mist? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico