Ga terug
Van wishful thinking naar whizzful learning
Wil jij meer weten over al onze activiteiten en leuke prijzen die we hebben rond ons 25 jarig jubileum? Bekijk ze op onze website.
Terug

Regionale Infodagen

Samen naar veilig en verantwoord digitaal onderwijs

Op verschillende locaties organiseert Heutink ICT inspirerende middagen over de inrichting van veilig en verantwoord digitaal onderwijs in het po en vo. We nemen je kort mee in de laatste stand van zaken rond de nieuwste producten en features. Om daarna de grote thema's van vandaag de dag aan te raken: digitale geletterdheid, privacy en security en het normenkader Informatiebeveiliging en Privacy.

Deze thema's komen in drie aparte sessies aan bod. Zo ben je aan het einde van de middag redelijk thuis in de complexe materie en weet je wat de (nieuwe) regelgeving voor jouw onderwijs betekent, nu en in de toekomst. Bovendien heb je een goed beeld van wat je van ons mag en kunt verwachten. Want één ding is zeker: je staat er niet alleen voor. Wij helpen waar jij hulp nodig hebt.

Programma

13.00 - 13.30 uur - Inloop met koffie/thee en wat lekkers

13.30 – 13.40 uur - Plenaire aftrap met welkom

13.40 - 14.10 uur - Werken aan digitale geletterdheid

14.10 – 14.40 uur - Plan Digitaal Veilig Onderwijs: het normenkader uitgelegd

14.40 – 15.00 uur - Pauze

15.00 – 15.45 uur - Belangrijke beveiligingsmaatregelen in Microsoft 365 en Azure

15.45 – 16.30 uur - Heutink ICT's visie op privacy, security en het normenkader

16.30 uur - Borrel met hapje

Laat je inspireren!

Meerdere sessies

  • Werken aan digitale geletterdheid
  • Plan Digitaal Veilig Onderwijs: het normenkader uitgelegd
  • Belangrijke beveiligingsmaatregelen in Microsoft 365 en Azure
  • Heutink ICT's visie op privacy, security en het normenkader

In deze sessie gaan we dieper in op digitale geletterdheid. Een breed begrip, dat een steeds prominentere rol krijgt in het leven van het kind. Daarbij schetsen we naast onze visie en ervaring ook een praktische aanpak waar je morgen al mee kunt starten. Wamt wat is nou eigenlijk digitale geletterdheid? Leerlingen die nepnieuws van betrouwbare bronnen kunnen onderscheiden. Leerlingen die kunnen zoeken, maken, programmeren, repareren en analyseren. Leerlingen die zelfstandig en creatief kunnen werken met de enorme rijkdom en uitdagingen die de digitale wereld hen te bieden heeft: dat is waar digitale geletterdheid over gaat.

Om deze doelen te bereiken, is een heldere visie op digitale geletterdheid van essentieel belang. Een duidelijke visie geeft richting aan het onderwijs en je team. Daarnaast helpt het bij het creëren van een eerst plan, wat omgezet kan worden naar beleid. Op deze manier schets je kaders en bepaal je met elkaar de spelregels. Het helpt ook bij het in kaart brengen van de benodigde middelen en het trainen van leerkrachten om effectief aan de slag te gaan met digitale geletterdheid.

In deze sessie gaan we in op de ins en outs van het normenkader. Waarom is het in het leven geroepen? Wat is het? En wat wordt er wanneer verwacht? Daarbij behandelt Tonny Plas en Henk v.d. Hoef (directeuren Privacy op School) de normen uit de drie domeinen die het normenkader centraal stelt: organisatie, mens en techniek. Tonny geeft ook een doorkijkje naar de privacy normen die nog dit jaar worden gepubliceerd. In deze sessie wordt vooral ingezoomd op de impact op (en de verantwoordelijkheden van) de organisatie voor de nabije toekomst.

Het normenkader bevat beschrijvende normen, onderverdeeld in 15 domeinen voor informatiebeveiliging en een domein voor privacy (nog in ontwikkeling). De normen binnen deze domeinen hangen met elkaar samen. Het normenkader is een levend document, steeds gebaseerd op de nieuwste kennis en ontwikkelingen, en bevat zowel technische en organisatorische als beleidsmatige normen. De voorgeschreven normen hebben een verplichtend karakter vanaf 2027 en moeten dan dus geïmplementeerd zijn.

Het belang van MFA (Multi Factor Authenticatie)

Als Heutink ICT zijn we blij dat APS vanuit haar rol het onderwijs heeft geïnformeerd over dit incident en het belang van MFA onder de aandacht heeft gebracht. Ook Heutink ICT adviseert al jaren om MFA op een voor het onderwijs praktische manier in te richten. Gelukkig hebben de meeste onderwijsinstellingen dat advies inmiddels opgevolgd. In dit bericht brengen we enkele belangrijke nuances aan voor wat betreft de impact van dit specifieke gevaar en leggen we tevens uit hoe MFA op een voor het onderwijs praktische manier kan worden ingericht.

Belangrijkste voordelen:

  • Aanzienlijke beperking van de kans op misbruik van accounts door kwaadwillenden
  • Wij helpen bij het inrichten, het maken van keuzes hierin en het begeleiden van medewerkers die vervolgens met MFA aan de slag moeten
  • Verificatie kan simpel gedaan worden d.m.v. een sms code of een simpele goedkeuringsverzoek via de Authenticator app. Hierdoor blijft het inloggen simpel voor de gebruikers
  • Met de inrichting van MFA voldoe je aan een van de belangrijkste normen die het normenkader vanaf 2027 verplicht stelt. Je neemt als school/ stichting daarmee dus nu al de verantwoordelijkheid die vanaf 2027 verplicht is

Continu aandacht voor Privacy & Security

Het nieuwe Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy onderstreept het nog maar eens: aandacht voor privacy en security is voor elke school een must. Maar hoe organiseer je dat allemaal? Hoe geef je dit thema de constante aandacht die het verdient? En hoe krijg je grip op die complexe keten van digitale leer-en werkomgevingen, databronnen, administratieve pakketten, IT-infrastructuur en ‘hyperscalers’ als Microsoft en Google?

Heutink ICT helpt besturen in het po en vo om dit soort vragen vanuit een helder beleidskader te beantwoorden. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Locaties en data

Woensdag 8 november 2023 - Gelredome Arnhem

Adres:
Gelredome
Batavierenweg 25
6841 HN Arnhem

Parkeren op terrein Gelredome is gratis. Entree is via de hoofdingang. Houdt op het parkeerterrein rechts aan en parkeer het dichtst bij de hoofdingang op de secties Arnhem of Madrid.
-> Klik hier voor een routebeschrijving.

Donderdag 16 november 2023 - Olympisch Stadion Amsterdam

Adres:
Olympisch Stadion 2
1076 DE Amsterdam
entree: rechts van de hoofdingang (poort)

In de parkeergarage onder het Olympisch Stadion kan je 24 uur per dag parkeren en is betaald parkeren. Aanrader: Reserveer op tijd een plek in de parkeergarage op basis van je kenteken. Met de optie Day Trip Parking kun je een dagkaart kopen voor € 15,-
-> Klik hier voor een routebeschrijving.

Woensdag 22 november 2023 - Abe Lenstra Stadion Heerenveen

Adres:
Abe Lenstra stadion
Abe Lenstra Boulevard 19
Heerenveen

Parkeren is gratis, ingang J , Parkeren P4, 4e etage.
-> Klik hier voor een routebeschrijving.

Voor de mensen die deze dag willen stemmen voor de landelijke verkiezingen. Er is een stemlokaal aanwezig bij ingang A. Vergeet je stempas niet!

Dinsdag 28 november 2023 - Sparta Rotterdam

Adres:
Sparta Rotterdam: ‘Het Kasteel’
​Spartastraat 3, 3027 ER 
​3027 VW Rotterdam 

Parkeren kan op het terrein van Sparta stadion en is betaald. Er kan uitsluitend betaald worden met chipknip en parkline.
-> Klik hier voor een routebeschrijving.

Continu aandacht voor Privacy & Security

Wij helpen besturen in het funderend onderwijs (po en vo) privacy en security vraagstukken vanuit een helder beleidskader te beantwoorden. Benieuwd wat wij hierin voor jou kunnen betekenen?

Bekijk ons aanbod

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico