Ga terug
Digitaal veilig onderwijs volgens het normenkader. Hoe regel ik dat?
Er speelt veel rondom privacy & security in het onderwijs. Wij helpen je te voldoen aan deze normen en richtlijnen.
Terug

Regionale Infodagen

Samen naar veilig en verantwoord digitaal onderwijs

Op verschillende locaties organiseert Heutink ICT inspirerende middagen over de inrichting van veilig en verantwoord digitaal onderwijs in het po en vo. We nemen je kort mee in de laatste stand van zaken rond de nieuwste producten en features. Om daarna de grote thema's van vandaag de dag aan te raken: digitale geletterdheid, privacy en security en het normenkader Informatiebeveiliging en Privacy.

Direct aanmelden

Deze thema's komen in drie aparte sessies aan bod. Zo ben je aan het einde van de middag redelijk thuis in de complexe materie en weet je wat de (nieuwe) regelgeving voor jouw onderwijs betekent, nu en in de toekomst. Bovendien heb je een goed beeld van wat je van ons mag en kunt verwachten. Want één ding is zeker: je staat er niet alleen voor. Wij helpen waar jij hulp nodig hebt.

Programma

13.00 - 13.30 uur - Inloop met koffie/thee en wat lekkers

13.30 – 13.40 uur - Plenaire aftrap met welkom

13.40 - 14.15 uur - Werken aan digitale geletterdheid

14.15 – 15.00 uur - Plan Digitaal Veilig Onderwijs: het normenkader uitgelegd

15.00 – 15.30 uur - Pauze

15.30 – 16.30 uur - Heutink ICT's visie op privacy, security en het normenkader

16.30 uur - Borrel met hapje

Laat je inspireren!

Meerdere sessies

  • Werken aan digitale geletterdheid
  • Plan Digitaal Veilig Onderwijs: het normenkader uitgelegd
  • Heutink ICT's visie op privacy, security en het normenkader

In deze sessie gaat 1 van onze onderwijsconsulenten dieper in op digitale geletterdheid. Een breed begrip, dat een steeds prominentere rol krijgt in het leven van de leerling. Daarbij schetsen we naast onze visie en ervaring ook een praktische aanpak waarmee je morgen al kunt starten. Want wat is nou eigenlijk digitale geletterdheid? Leerlingen die nepnieuws van betrouwbare bronnen kunnen onderscheiden. Leerlingen die kunnen zoeken, maken, programmeren, repareren en analyseren. Leerlingen die zelfstandig en creatief kunnen werken met de enorme rijkdom en uitdagingen die de digitale wereld hen te bieden heeft: dat is waar digitale geletterdheid over gaat.

Om deze doelen te bereiken, is een heldere visie op digitale geletterdheid van essentieel belang. Een duidelijke visie geeft richting aan het onderwijs en je team. Daarnaast helpt het bij het creëren van een eerste plan, dat vervolgens kan worden omgezet naar beleid. Op deze manier schets je kaders en bepaal je met elkaar de spelregels. Het helpt ook bij het in kaart brengen van de benodigde middelen en het trainen van leerkrachten om effectief aan de slag te gaan met digitale geletterdheid.

In deze sessie gaan we in op de ins en outs van het normenkader. Waarom is het in het leven geroepen? Wat is het? En wat wordt er wanneer verwacht? Daarbij behandelt Tonny Plas en Henk v.d. Hoef (directeuren Privacy op School) de normen uit de drie domeinen die het normenkader centraal stelt: organisatie, mens en techniek. Tonny geeft ook een doorkijkje naar de privacy normen die nog dit jaar worden gepubliceerd. In deze sessie wordt vooral ingezoomd op de impact op (en de verantwoordelijkheden van) de organisatie voor de nabije toekomst.

Het normenkader bevat beschrijvende normen, onderverdeeld in 15 domeinen voor informatiebeveiliging en een domein voor privacy (nog in ontwikkeling). De normen binnen deze domeinen hangen met elkaar samen. Het normenkader is een levend document, steeds gebaseerd op de nieuwste kennis en ontwikkelingen, en bevat zowel technische en organisatorische als beleidsmatige normen. De voorgeschreven normen hebben een verplichtend karakter vanaf 2027 en moeten dan dus geïmplementeerd zijn.

Als Heutink ICT zien we het als onze taak om scholen en besturen te ondersteunen met het faciliteren en borgen van digitaal veilig onderwijs. Om die reden hebben we de laatste jaren flink geïnvesteerd in de dienstverlening op het gebied van privacy, security en (recent ook) het normenkader. Jade Rosink (onze Privacy & Security Consultant) neemt je samen met Jeroen Krikke (onze Directeur Innovatie & Ontwikkeling) mee in de stappen die Heutink ICT heeft gezet om scholen te helpen grip te krijgen op deze taaie materie. In de eerste plaats gaat het dan over de technische maatregelen die we al hebben genomen en nog gaan nemen om beter aan te sluiten bij het normenkader. We zijn bezig met het creëren van een baseline waarvan we als dienstverlener eigenlijk vinden dat je er nu al aan zou moeten voldoen. Zo hebben we met ons koppelplatform Basishub al een fundament gelegd voor een veilige educatieve keten. Daarnaast leggen we uit welke stappen je als onderwijsinstelling nu al kunt zetten, zoals de inzet van Microsoft Defender (A3- en A5-licenties).

Zoals gezegd spelen er naast de techniek zaken op het gebied van mens en organisatie. In deze sessie gaan we ook daar dieper op in. Hoe ga je zaken organiseren, mensen meekrijgen en de benodigde rollen definiëren? Ook hier kunnen we ondersteuning bieden met nieuwe diensten, zoals concrete scans, dashboards, online portalen en bewustwordingscampagnes.

Locaties en data

Woensdag 8 november 2023 - Gelredome Arnhem

Adres:
Gelredome
Batavierenweg 25
6841 HN Arnhem

Parkeren op terrein Gelredome is gratis. Entree is via de hoofdingang. Houdt op het parkeerterrein rechts aan en parkeer het dichtst bij de hoofdingang op de secties Arnhem of Madrid.
-> Klik hier voor een routebeschrijving.

Donderdag 16 november 2023 - Olympisch Stadion Amsterdam

Adres:
Olympisch Stadion 2
1076 DE Amsterdam
entree: rechts van de hoofdingang (poort)

In de parkeergarage onder het Olympisch Stadion kan je 24 uur per dag parkeren en is betaald parkeren. Aanrader: Reserveer op tijd een plek in de parkeergarage op basis van je kenteken. Met de optie Day Trip Parking kun je een dagkaart kopen voor € 15,-
-> Klik hier voor een routebeschrijving.

Woensdag 22 november 2023 - Abe Lenstra Stadion Heerenveen

Adres:
Abe Lenstra stadion
Abe Lenstra Boulevard 19
Heerenveen

Parkeren is gratis, ingang J , Parkeren P4, 4e etage.
-> Klik hier voor een routebeschrijving.

Voor de mensen die deze dag willen stemmen voor de landelijke verkiezingen. Er is een stemlokaal aanwezig bij ingang A. Vergeet je stempas niet!

Dinsdag 28 november 2023 - Sparta Rotterdam

Adres:
Sparta Rotterdam: ‘Het Kasteel’
​Spartastraat 3, 3027 ER 
​3027 VW Rotterdam 

Parkeren kan op het terrein van Sparta stadion en is betaald. Er kan uitsluitend betaald worden met chipknip en parkline.
-> Klik hier voor een routebeschrijving.

Mede mogelijk gemaakt door

Continu aandacht voor Privacy & Security

Wij helpen besturen in het funderend onderwijs (po en vo) privacy en security vraagstukken vanuit een helder beleidskader te beantwoorden. Benieuwd wat wij hierin voor jou kunnen betekenen?

Bekijk ons aanbod

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico