Ga terug
Van wishful thinking naar whizzful learning
Wil jij meer weten over al onze activiteiten en leuke prijzen die we hebben rond ons 25 jarig jubileum? Bekijk ze op onze website.
Terug naar overzicht

Adenium koos bewust voor een in-company-opleiding

Een groep ICT’ers van Adenium in Friesland volgde de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid van Heutink ICT. Adenium had bewust gekozen voor een in-company-traject. Bovenschools ICT’er Anne-Jan Bruinsma legt uit waarom.

Blijvend ontwikkelen op ICT-gebied

Adenium is de holding van OPO-Furore en PCBO Smallingerland e.o. waaronder 31 scholen in de gemeenten Smallingerland en Tytsjerksteradiel vallen. De scholen bieden samen onderwijs aan ongeveer 5.000 leerlingen.

Tijd voor verandering

Voordat Anne-Jan bij Adenium als bovenschools ICT’er aan de slag ging, had hij eerst tien jaar voor de klas gestaan. “Op een gegeven moment merkte ik dat de kloof tussen onderwijs en techniek steeds groter werd. Er werd steeds meer mogelijk, maar in de praktijk kwam dit niet naar voren. Daar wilde ik graag verandering in brengen en zo heb ik geleidelijk de overstap kunnen maken naar mijn huidige functie.”

Onderwijskundige blik

Adenium heeft een duidelijke visie op de inzet van ICT in het onderwijs, aldus Anne-Jan. “Wij hebben er bewust voor gekozen om ICT niet heel plat neer te zetten als enkel apparaten en programma’s maar er primair met een onderwijskundige blik naar te kijken.” Het spreekt vanzelf dat het thema digitale geletterdheid in een dergelijke visie een prominente rol speelt. En zo kwam de opleiding van Heutink ICT in beeld. “Kennis over digitale geletterdheid is overal op internet te vinden, maar er gaat niets boven cursusmomenten met een externe cursusleider waarin het gesprek wordt aangegaan en je met z’n allen ergens aandacht voor hebt.”

Sturing op de inhoud

In het verleden had Adenium al een andere opleiding van Heutink ICT in-company afgenomen, de Post-hbo I-coach. Dat was goed bevallen, daarom werd ook in dit geval voor een in-company-benadering gekozen. “We hebben gekozen voor in-company omdat je dan meer sturing hebt op de inhoud van de opleiding. Je hebt meer mogelijkheden voor maatwerk. Als onderwijskoepel heb je een heel specifieke behoefte. Daarom zijn we vooraf in gesprek gegaan met Heutink ICT: wat verwachten we, waar willen we de focus op leggen en wat vinden we nu belangrijk in de huidige situatie? Dit in-company-traject heeft ons niet alleen veel kennis opgeleverd, maar ook verbinding tussen de ICT’ers. Het draagt bij aan een bedrijfscultuur waarin mensen samen kennis opdoen en die ook met elkaar willen delen, bijvoorbeeld via ICT-netwerken.”

Integrale benadering

Anne-Jan is blij met de kennis die de deelnemers tijdens de opleiding is aangeboden. ”Het gaat echt over wat de kinderen moeten kunnen, hoe de leerlijn in elkaar zit en hoe je het kunt implementeren. Daarin lagen we met Heutink ICT heel erg op één lijn: dat je digitale geletterdheid niet als vak moet gaan aanbieden maar geïntegreerd in het hele proces. Verder denk ik dat elke verandering begint met bewustwording. Deze opleiding is een heel sterk middel gebleken om die bewustwording te creëren. Waarom is het belangrijk dat we dit gaan doen? Dat gaat veel verder dan dat de overheid een leerlijn laat opstellen en daar een klap op gaat geven. Het gaat over hoe wij onze leerlingen voorbereiden op hun waardevolle positie in de maatschappij.”

Inspiratie

De samenwerking tussen Adenium en Heutink ICT bestaat al jaren, vertelt Anne-Jan. “We hebben altijd veel waarde gehecht aan de manier waarop Heutink ICT meedenkt. Dat zag je ook weer in deze opleiding. We hebben bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan onderwerpen als programmeren, virtual reality en augmented reality. Dat zijn allemaal zaken die steeds dichterbij komen maar voor velen nog onbekend zijn. Terwijl het echt niet moeilijker is dan een appje installeren op je tablet, een QR-code scannen en je kunt je leerlingen in 3D een Romeins badgebouw laten bekijken. In die zin heeft de opleiding zeker voor inspiratie gezorgd.”

Meer weten?

Benieuwd wat wij op het gebied van in-company opleidingen voor jouw bestuur kunnen betekenen? We vertellen het je graag; neem gerust contact met ons op!

Neem contact op

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico