Ga terug
Een ideaal vertrekpunt met de Securityscan Normenkader
Waar sta je op dit moment precies ten opzichte van het normenkader? Met deze uitgebreide scan brengen onze specialisten alles in kaart.
Terug naar overzicht
Lees hier ons vorige bericht over Google DPIA Ga

Google Workspace past het inloggen op apps van derden vanaf 23 oktober 2023 aan

Als gebruiker ken je vast wel de knop “Inloggen met je Google-account”. Deze techniek wordt door Google gefaciliteerd om gebruikers eenvoudig en zonder het aan hoeven maken van een nieuw account in te laten loggen op websites en applicaties van derden. Deze functionaliteit wordt vanaf 23 oktober 2023 aangepast voor apps van derden.

Bovenschoolse coördinatoren of ICT'ers-hebben toegang tot de Google Workspace omgevingen en kunnen deze instellingen doorvoeren.

Wat gaat er veranderen?

Binnen de voorwaarden van Google is het op dit moment zo dat deze functionaliteit voor alle gebruikers standaard aan staat. Dat wil zeggen dat elke gebruiker (medewerker en leerling) met zijn Google-account van school kan inloggen op applicaties van derden.

Mede vanwege de aanpassingen in de voorwaarden van de Google en als gevolg van de recent vrijgegeven Gegevensverwerker-modus gaat deze functionaliteit per 23 oktober 2023 aangepast worden. De standaard configuratie wordt dat voor gebruikers jonger dan 18 jaar (de zogenaamde K12) dit per applicatie of website van derden bewust goedgekeurd moet worden. Als er geen goedkeuring volgt, dan kan er niet meer ingelogd worden op de applicatie met het Google-account.

Medewerkers en overige gebruikers ouder dan 18 jaar zijn uitgesloten van deze werking, de functionaliteit blijft daar ongewijzigd.

Wat moet je doen?

Om dit te bevestigen, dient voor elke Google tenant vóór 23 oktober 2023 een keuze gemaakt te worden tussen de volgende opties:

  1. Gebruikers geen toegang geven tot apps van derden
  2. Gebruikers toestaan apps van derden te openen die voor inloggen met Google alleen om basisgegevens vragen

Je kan deze keuze zelf bevestigen door in te loggen in de Google-omgeving met het beheeraccount. Binnen de Google Workspace omgeving heeft Google een knop beschikbaar gemaakt waarin het proces doorlopen kan worden.

De standaard ingestelde waarde is “Gebruikers geen toegang geven tot apps van derden”. Dit is van toepassing op K12 gebruikers. In de omgevingen waar Heutink ICT beheer op uitvoert, raakt dit de leerlingen. Standaard activeert Heutink-ICT de 1e optie.

Het is aan de school/ stichting om te beoordelen welke applicaties wel of niet toegestaan zijn

Verschillende scholen en stichtingen maken gebruik van educatieve software die geclassificeerd zijn als apps van derden, denk hierbij aan bijvoorbeeld Kahoot! of Gynzy. Indien je niks doet, kunnen leerlingen hier vanaf 23 oktober 2023 niet meer op inloggen op deze apps. Ook voor de nu al aanwezige applicaties is actie vereist.

Het is aan de school/ stichting om zelf te beoordelen welke applicaties wel of niet toegestaan zijn (voor gebruik met het Google-account), vanaf 23 oktober zijn de uitgeverijen en software fabrikanten verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens.

Natuurlijk helpen wij graag mee om dit samen met jullie goed in te stellen:

  • Wij nemen in de periode van 2 t/m 20 oktober 2023 telefonisch contact op met de (bovenschools) ICT-contactpersoon van de school
  • We gaan gezamenlijk de initiële inrichting verzorgen en nemen jullie mee in de applicaties waar goedkeuring voor nodig is en voeren wij de benodigde instellingen door

Als je eerder contact wil over dit onderwerp, dan mag je contact opnemen met onze servicedesk. Kies daar: Google - Apps van derden doorlopen.

Op de informatiepagina van Google vind je meer informatie over dit onderwerp en het antwoord op welgestelde vragen: Bevestig vóór 23 oktober 2023 uw instellingen voor apps van derden - Google Workspace-beheerder Help

Onze servicedesk staat altijd voor je klaar

Je kan o.a. een moment inplannen om teruggebeld te worden op een tijdstip dat jou uitkomt.

Naar de servicepagina

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico