Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Ga terug
Predia touchscreens en andere hardware
Als jij op school prettig wilt werken met ICT, heb je een goede basis nodig. Met touchscreens, digiborden, devices en oplossingen voor opbergen en opladen. En natuurlijk de infrastructuur en connectiviteit om je ICT-oplossingen optimaal te laten werken.
Terug naar berichten

Heutink ICT maakt Google omgeving veilig voor de schoolstart

Op 7 juni 2021 verscheen in FD een opvallend bericht: de Autoriteit Persoonsgegevens plaatste vraagtekens bij de bescherming van persoonsgegevens in Google Workspace (dus ook in Google Workspace for Education). Onderwijsorganisaties als SIVON trokken aan de bel, en een maand lang werd er intensief gesproken met Google.

Op 8 juli bereikten de partijen overeenstemming: scholen kunnen gebruik blijven maken van Google Workspace for Education, maar er moeten wel de nodige aanpassingen gedaan. Bij Heutink ICT vonden we dat we 'onze' scholen daar niet mee konden opzadelen. Dus besloten we direct actie te ondernemen. Het bleek een heel karwei, aldus cloudconsultant Turqay Gencay en teamleider devicemanagement Nathan van Dael.

De voorbereiding

Nathan: "SIVON en Kennisnet hebben in overleg met Google een advies uitgebracht over de instellingen die moeten worden aangepast om veilig gebruik te blijven maken van Google Workspace for Education. Het gaat dan met name om functionaliteit die de identiteit en het gedrag van de gebruiker herleidbaar zou kunnen maken, zoals de mogelijkheid om automatisch in te loggen in een Chrome-browser." Volgens Turqay was het een hele uitdaging om het allemaal tijdig te regelen: "Niet alleen het aanpassen van de instellingen maar ook de communicatie erover. Vanuit mijn functie ben ik vooral bezig geweest met het interne proces: wat moeten we doen en hoe gaan we dat aanpakken? Kunnen we de gewenste aanpassingen inderdaad doen en zo ja, welk effect heeft dat dan?"

Klaar voor de schoolstart

Bij het aanpassen van de instellingen werd begonnen met de klanten die nog geen Apparaatbeheer gebruiken maar wel het beheer bij ons hebben ondergebracht, vertelt Turqay. "Dat waren zo'n 500 scholen, die instellingen hebben we allemaal handmatig ingevoerd, school voor school. Een beste klus. En anders dan Apparaatbeheer-klanten hebben deze klanten niet de mogelijkheid om zelf te tweaken aan de instellingen. Als zij nog dingen willen veranderen, zullen ze daarvoor contact moeten opnemen met onze Servicedesk." Nathan: "Inmiddels hebben we de aanpassingen de Apparaatbeheer-klanten doorgevoerd. Zo hebben we net voor de drukke schoolstart in totaal zo'n 45.000 instellingen aangepast."

Kijk voor meer informatie op onze speciale Google Privacy pagina.