Ga terug
Van wishful thinking naar whizzful learning
Wil jij meer weten over al onze activiteiten en leuke prijzen die we hebben rond ons 25 jarig jubileum? Bekijk ze op onze website.
Terug naar overzicht

Onze onderwijsadviseur Wim helpt schoolbesturen als privacy officer

De meeste scholen hebben op het gebied van de AVG hun zaakjes intussen aardig op orde. Maar in de dynamische wereld van nu is en blijft privacy – en daarmee samenhangend security – een hot item. Onze onderwijsadviseur Wim van der Veen combineert zijn rol van ICT-regisseur bij besturen steeds vaker met die van privacy officer.

Wat doet een privacy officer concreet?

“De rol van privacy officer is vaak verweven met die van security officer en de functionaris gegevensbescherming, kortweg FG’er. De privacy officer is er vooral om op basis van de AVG een beleid op maat te ontwikkelen. De FG’er ziet erop toe dat dat beleid correct wordt uitgevoerd. De privacy officer voert ook DPIA’s uit met de FG’er als klankbord op de achtergrond. De security officer richt zich op de techniek en zorgt ervoor dat de omgeving zo veilig mogelijk is.”

Word een privacy officer voor onbepaalde tijd ingezet?

“Als het goed is, is mijn rol als privacy officer eindig. Als het beleid eenmaal staat, is het aan het bestuur of de school om het te onderhouden en te herijken wanneer dat nodig is. Maar het kan wel nuttig zijn om mee te blijven kijken.”

KIEM uit Uden heeft een duidelijke visie op ICT

"Wim zorgt ervoor dat alle scholen op één lijn zitten en dezelfde kant uit kijken."

- Ivo Biesterbos, I-Coach bij Kiem

Gaat Heutink ICT de komende tijd meer privacy officers aanbieden?

“Ja, alle onderwijsadviseurs in ons team Training & Advies zijn of worden daarin geschoold. Een goede zaak, want zoals gezegd is er vanuit de scholen veel vraag naar dit soort expertise. Zelf ben ik in ieder geval van plan om ook de vervolgcursus van privacy op school te gaan volgen.”

Dit betekent ook een verschuiving in jullie rol als trainers en adviseurs.

“Zeker. De tijd dat we alleen trainingen geven voor het werken met een digibord ligt achter ons. We zijn steeds meer een adviseur die op zwaardere, beleidsmatige thema’s ondersteunt en toeziet op beleid. Gelukkig zijn we ons als maatschappij steeds meer bewust van de risico’s en gaan we steeds behoedzamer om met onze eigen gegevens. Ik vind het in deze tijd eigenlijk ook gewoon een taak van Heutink ICT om scholen hierin te ondersteunen.”

Adviesgesprek aanvragen

Wil jij stappen zetten in het verantwoord inzetten van ICT in het onderwijs? En jezelf en je team ontwikkelen. Ga dan in gesprek met onze onderwijsadviseurs over de mogelijkheden.

Maak een afspraak

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico