Ga terug
Van wishful thinking naar whizzful learning
Wil jij meer weten over al onze activiteiten en leuke prijzen die we hebben rond ons 25 jarig jubileum? Bekijk ze op onze website.
Terug naar overzicht
WiFi-check aanvragen? Ga

Waarom een WiFi-check ook voor jouw school een goed idee is

Door: Mark Groot Obbink IT-specialist

Als IT-specialist verzorg ik sinds kort bij scholen een nieuwe dienst van Heutink ICT: de WiFi-check. Hoe functioneert de WiFi, ook op verschillende plekken in het gebouw of complex? Wat kan er verbeterd worden en hoe? In dit blog neem ik je even mee in de wondere wereld van WiFi op school.


Storende veranderingen

WiFi is iets raars in de IT-wereld. Je kunt het niet zien, dus je beseft ook bijna niet dat het er is. Dat verklaart meteen waarom WiFi zodra het eenmaal geïnstalleerd is zelden nog aandacht krijgt. Maar in een schoolomgeving kunnen, ook ongemerkt, veel veranderingen optreden die de werking van de WiFi beïnvloeden.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er vlak in de buurt een nieuwe flat wordt gebouwd, met honderden access points. Misschien is er om de hoek een ambulancepost gekomen, met veel storende radarsignalen. Of je hebt op school een nieuw alarm- of luchtbehandelingssysteem gekregen, met allemaal draadloze verbindingen die er eerder niet waren. En wat denk je van die grote touchscreens die veel scholen de afgelopen jaren in huis hebben gehaald? Daar gaat veel minder WiFi-signaal doorheen dan door de vroegere digiborden.

Met een laptop de school in

Kortom, er kunnen nogal wat redenen (lees: storingsbronnen) zijn waarom je WiFi niet werkt zoals hij zou kunnen werken. Onze nieuwe WiFi-check is erop gericht die factoren in kaart te brengen. In de praktijk doe ik dat door met een laptop met antennes de school in te gaan om het WiFi-signaal te meten. Die metingen doe ik niet alleen centraal maar ook per access point, zodat je een goed beeld krijgt van de situatie in verschillende gebieden binnen de school.

Als het signaal in een bepaald gebied onrustig is, met veel storingen en ruis, probeer ik te bepalen wat de oorzaak kan zijn. Dat is in een drukke stadse omgeving uiteraard lastiger dan bij een school in een rustige buitenwijk. Soms kan de oplossing simpelweg zitten in het aanpassen van de Wifi-kanalen die een access point gebruikt. Als het even kan, doen we dat ter plekke. Maar soms zijn er ook maatregelen nodig die wat meer voeten in de aarde hebben.

In de WiFi-check nemen we ook altijd het netwerk zelf mee. Hoe is de router eraan toe? Kan die nog mee met datgene wat je ervan vraagt? Mocht hij wat verouderd zijn, dan is het wellicht een idee om hem preventief te vervangen. Een netwerkapparaat heeft niet het eeuwige leven en je wilt niet dat je router het begeeft op een cruciaal moment, zoals bij de jaarlijkse eindtoets.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico