Ga terug
Van wishful thinking naar whizzful learning
Wil jij meer weten over al onze activiteiten en leuke prijzen die we hebben rond ons 25 jarig jubileum? Bekijk ze op onze website.
Terug naar overzicht

Aanvullend advies voor Google Workspace for Education-licenties

Eerder communiceerden we dat Google verbeteringen heeft doorgevoerd in Google Workspace for Education om scholen te ondersteunen bij AVG-conform werken. De gratis versie (Fundamentals) biedt onvoldoende beveiligings- en beheermogelijkheden en voldoet niet aan de richtlijnen van het Normenkader IBP FO. Lees hierover meer in ons vorige artikel. Voor scholen die optimale controle en veiligheid zoeken, zijn de betaalde licenties, zoals Standard en Plus, beter geschikt. In dit artikel leggen we het verschil tussen deze licenties uit en geven we tips voor het effectief beheren van de Google-omgeving.

Afnemen via jouw beheerder voor volledige controle

Maak je op dit moment nog gebruik van de gratis variant (Fundamentals) van Google Workspace for Education? Dan raden wij aan om de betaalde licenties rechtstreeks via je eigen Google Workspace for Education-beheerder aan te schaffen en te beheren.

SIVON adviseert om te wachten op hun DAS, maar wij raden aan om nu al over te stappen voor optimale beveiliging.

Aanschaf via een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) en/of het gebruik van meerdere resellers kan namelijk extra beveiligingsrisico's met zich meebrengen. Wanneer meerdere partijen admin-toegang hebben, verlies je de controle over wie welke beheertaken uitvoert. Dit kan niet alleen verwarring veroorzaken, maar vergroot ook het risico op misconfiguraties en ongewenste toegang. Daarnaast wordt het lastiger om verantwoordelijkheden toe te wijzen bij incidenten. Door alles centraal en veilig binnen één beheeromgeving te houden, verminder je het risico op ongewenste toegang of datalekken. Met oog op het Normenkader IBP is dit naar onze mening een vanzelfsprekende keuze voor optimale controle en veiligheid.

Hebben wij jouw Google-omgeving in beheer? Neem dan contact op via het formulier onderaan dit artikel. We helpen je graag verder.

Welke licentie past het best bij jouw school?

Google Workspace for Education biedt vier versies: Fundamentals, Standard, Teaching and Learning Upgrade, en Plus. Zowel Standard als Plus bieden geavanceerde beveiliging en beheertools die nodig zijn om te voldoen aan de richtlijnen van het Normenkader IBP FO. Wel zijn er enkele belangrijke verschillen in functionaliteit en gebruikersgerichtheid:

  • Standard
    Standard legt de nadruk op sterke beveiligings- en beheeropties, specifiek ontworpen voor IT-beheerders die de veiligheid en controle over de digitale omgeving willen verbeteren. Handig voor scholen die hun IT-beveiliging willen versterken zonder extra functies voor docenten en leerlingen nodig te hebben.
  • Plus
    De Plus-licentie omvat alles wat Standard biedt, maar met extra functies die het beveiligingsniveau verhogen én leerkrachten en leerlingen uitgebreide tools geven om het leerproces te ondersteunen. Plus biedt bijvoorbeeld diepere analyses en inzichten, een dataregiobeleid waarmee scholen de locatie van hun gegevens kunnen bepalen (ideaal voor AVG-vereisten), en premium leertools zoals geavanceerde functies voor Google Classroom en Google Meet.

Met Plus profiteren zowel beheerders als docenten en leerlingen van een volledig pakket aan beveiliging en educatieve tools. Het is de meest uitgebreide licentie en biedt optimale ondersteuning voor scholen die zowel veiligheid als effectieve digitale lesomgevingen centraal willen stellen.

Profiteer van exclusieve korting

Bij aanschaf van de Google Workspace for Education Plus-licenties vóór oktober 2025 ontvang je een fikse korting op het eerste jaar. Bovendien is het abonnementstarief bij de Plus-licenties vastgelegd voor drie jaar, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Let op! De Standard-licentie staat voor één jaar vast en daarna kan stijgen. Het minimale kostenvoordeel t.o.v. de Plus licentie (drie jaar vast) kan dus negatief uitpakken.

Overzicht van de verschillen

Hieronder hebben we voor jou de belangrijkste verschillen met betrekking tot het Normenkader IBP FO in kaart gebracht. Daarnaast hebben we een overzicht gemaakt van aanvullende functionaliteiten die de leerervaring verbeteren.

Voor een volledig overzicht van alle verschillen tussen de beide versies, verwijzen we je graag naar dit document.

1. Met betrekking tot het Normenkader IBP FO

Kenmerk

Standard

1 jaar prijsvast

Plus

3 jaar prijsvast

Geavanceerde beveiligings-instellingen
Basisinstellingen zoals 2FA (twee-factor authenticatie)
Geavanceerde beveiliging zoals geavanceerde phishingdetectie en AI-aangedreven beveiliging
Geavanceerde rapportages
Beperkte rapportages over activiteit
Geavanceerde rapportage- en analysemogelijkheden
Vault archivering
Meestal niet beschikbaar
Beschikbaar voor e-discovery, retentie, export en hold-functies. Dit is essentieel voor naleving van wet- en regelgeving en juridische zaken
Veilige documenten en bestandstoegang
Basisinstellingen voor documentenbeheer
Geavanceerde instellingen voor veilige documentopslag en -deling
Data Loss Prevention (DLP)
Beperkte DLP-mogelijkheden, vooral gericht op studentgegevens
Uitgebreide DLP met aangepaste regels voor verschillende soorten gegevens, automatische acties bij inbreuken en een hoger niveau van gegevensbescherming
Functies
Basisfuncties voor onderwijs
Geavanceerde functies voor zowel onderwijs als beheer, waardoor je meer kunt halen uit je omgeving
Google Meet-archivering
(voor compliance en archivering)

2. Aanvullende tools die de leerervaring verbeteren

Aanvullende functies

Standard

1 jaar prijsvast

Plus

3 jaar prijsvast

Google Meet functies (zoals breakout rooms en meer)
Basisfuncties
Geavanceerde functies (breakout rooms, deelnamebeheer, en grotere meetingcapaciteit)
Geavanceerde videomeetingopties
Basisfunctionaliteit voor videoconferenties
Geavanceerde opties (live-streaming, opnamecapaciteit, en beheertools)
Integratie met andere Google tools
Beperkt
Diepere integratie met andere tools zoals Google Cloud Search, Google Jamboard en meer
Google VIDS (Virtual Instructional Design Support)
(ondersteuning voor instructieontwerpen)
Practice Sets (Oefensets)
(interactieve oefenmodules voor studenten)
Originality Reports
(alleen in Google Classroom)
(plagiaatcontrole binnen Google Classroom)
Classroom Analytics
(gedetailleerde inzichten en rapporten over leerlingprestaties)
Documentatie goedkeuren en ondertekenen
Google Cloud Search

Neem contact op met onze verkoop binnendienst

Heb je een vraag over een product of dienst. Onze afdeling verkoop helpt je graag verder. Mail naar verkoop@heutink-ict.nl of bel 074 - 240 46 06.

Naar contactformulier

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico