Ga terug
Een ideaal vertrekpunt met de Securityscan Normenkader
Waar sta je op dit moment precies ten opzichte van het normenkader? Met deze uitgebreide scan brengen onze specialisten alles in kaart.
Terug naar overzicht

Monique Odijk is Heutink ICT Insider “Het gevoel dat je invloed kunt uitoefenen op het eindproduct”

Bij het (door)ontwikkelen van onze producten voor het onderwijs krijgen we bij Heutink ICT waardevolle ondersteuning van mensen die dagelijks met beide benen in de onderwijspraktijk staan. Een van deze ‘Heutink ICT Insiders’ is Monique Odijk. Zij is al 25 jaar leerkracht in het primair onderwijs. Het grootste deel van die tijd heeft ze ook de functie van ICT-coördinator gehad. Vandaag de dag werkt Monique bij Stichting Baasis, een organisatie van 13 basisscholen in het noorden des lands.

Wat heb jij met ICT?

“Toen ik een jaar of 10 was, kregen wij thuis een Commodore 64, met bandjes. Daar kon je ook zelf een beetje mee programmeren, zo is het begonnen. Mijn partner is ook altijd druk geweest met ICT. Die zette zelf computers in elkaar, dus ook van die kant kreeg ik het mee. Op een gegeven moment, nog in de tijd van Windows 3.11, hadden ze op de school waar ik toen werkte door dat ik handig was met computers. Zo ben ik erin gerold. In het begin was het vooral stekkertjes en systeembeheer, maar in de loop der jaren is het accent steeds meer op het onderwijsinhoudelijke komen te liggen: hoe zet je ICT op een goede manier in in het onderwijs? Daar heb ik zelf ook altijd graag mee geëxperimenteerd in de klas; ik heb zelfs een opleiding Specialist Digitale Didactiek gevolgd. De afgelopen vijf jaar ben ik steeds meer bovenschools ICT’er geworden. Intussen ben ik daar drie dagen in de week mee bezig, de overige twee dagen sta ik nog voor de klas. Die combinatie bevalt me goed.”

Hoe ben je Insider geworden?

“Ik heb gereageerd op een oproep in een nieuwsbrief van Heutink ICT. Ik vind het supermooi en interessant om mee te kijken naar hoe een programma als Startportaal tot stand komt en hoe zich dat ontwikkelt. Ik heb jaren met MOO gewerkt, en als je dan de kans krijgt om mee te werken aan een nieuwe versie en al je ervaringen – ook die van collega’s – daarin mee te nemen, dan is dat een erg leuke uitdaging.”

Noem eens een voorbeeld van wat je als Insider zoal doet

“We hebben in de voorjaarsvakantie een dag bij Heutink ICT gezeten voor een designsprint; een soort uitgebreide workshop om innovatie te versnellen, met veel ruimte voor creativiteit. Ik heb mezelf die dag verbaasd, ik had nooit gedacht dat ik zo creatief kon zijn. Het was mooi om bij elkaar te zitten met mensen die op dezelfde golflengte zitten, maar ook om te ontdekken dat je bepaalde vraagstukken op een heel andere manier kunt aanvliegen dan je het zelf zou doen. De designsprint was sowieso leerzaam, het is een manier van werken die ik in mijn dagelijks leven ook voor andere doeleinden kan toepassen.”

Tijdens de designsprint heb je ook gesproken met UX designer Ali. Hoe was dat?

“Ali heeft me niet alleen meegenomen in de ideeën maar ook gevraagd wat ik ervan vond. Hij stelde vragen als ‘wat zie je hier?’, ‘wat denk je dat dit knopje gaat doen als je erop klikt?’. Zo word je uitgedaagd om zelf na te denken over de gebruiksvriendelijkheid van een programma. Meestal was ik het wel eens met wat ik zag, maar soms zag ik verbeterpunten, puur vanuit de praktijkervaring die zo’n designer mist. Ik heb uit mezelf ook wel tips gegeven, bijvoorbeeld om een bepaald elementje op een andere plek te zetten.”

Houd je sindsdien een beetje in de gaten wat er gebeurt?

“Ja, ik kijk regelmatig even naar de betaversie of er nog nieuwe ontwikkelingen zijn. Een aantal van de dingen die ik met Ali heb besproken, heb ik inmiddels teruggezien. Soms reageer ik ook op dingen die ik zie, bijvoorbeeld als ik denk dat iets op een andere manier net wat beter zou werken. Ik heb altijd het gevoel dat mijn feedback gewaardeerd wordt. Bovendien: alles wat je zegt, is goed, het is tenslotte jouw mening. En het is leuk om te zien, als je dan later weer eens kijkt, dat ze iets met jouw feedback hebben gedaan.”

Is het leuk om Insider te zijn?

“Zeker, want je krijgt als gebruiker het gevoel dat je invloed kunt uitoefenen op het eindproduct, waardoor je collega’s uiteindelijk geholpen zijn. Dingen die ik heel logisch vind, kunnen voor minder digitaal vaardige collega’s juist heel lastig zijn. Voor hen probeer ik af en toe ook de rol van Ali te spelen, door hen dingen te laten zien en daarbij dezelfde vragen te stellen als hij. De collega’s die het minst vaardig zijn, zijn degenen die straks de grootste weerstand hebben. Door hen vanaf het begin mee te nemen, vergroot je de kans op acceptatie.”

Wil je meer weten over de Heutink ICT Insiders?

Lees er alles over op onze website.

Meer over de Insiders

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico