Ga terug
Van wishful thinking naar whizzful learning
Wil jij meer weten over al onze activiteiten en leuke prijzen die we hebben rond ons 25 jarig jubileum? Bekijk ze op onze website.
Terug naar overzicht

“Onze i-coaches staan nu een stuk steviger in hun schoenen”

Heutink ICT en PCBO ontwikkelden samen een tweejarig maatwerktraject voor i-coaches om te werken aan professionalisering en de implementatie van digitale geletterdheid in het onderwijs. De i-coaches moesten worden opgeleid tot experts met de kennis, ervaring en skills waar deze tijd om vraagt.

Een persoonlijk traject

PCBO, stichting voor primair onderwijs in Amersfoort, omvat twaalf reguliere basisscholen en één school voor special primair onderwijs. Hidde Zwart werkt er nu zo’n tien jaar, eerst als leerkracht en later ook als ICT-coördinator en i-coach. Sinds drie jaar heeft hij de functie van bovenschools beleidsadviseur en coördinator ICT. “PCBO heeft bewust gekozen voor een bovenschools ICT’er die niet alleen maar een systeembeheerder is. Ik besteed ook veel aandacht aan de rol van ICT in het onderwijs in het algemeen en digitale geletterdheid in het bijzonder.”

Professionaliseringsslag

Hidde kijkt terug op twee goede jaren. “Aan het begin van de periode lag precies vast wat we zouden gaan doen, dus daar hoefden we niet steeds over na te denken. Het programma heeft echt inhoud geboden, en middelen om daar in de praktijk handen en voeten aan te geven. De studiedagen waren gezellig, maar ook waardevol. Alle deelnemers kregen de ruimte en al met al heeft het geleid tot een mooie professionaliseringsslag. Ralph is heel geïnspireerd en wat hij goed kan, is in de dialoog met de i-coaches gelijk de juiste vragen stellen. Zo legt hij hiaten bloot, zonder dat het een wijzende vinger wordt. Dat heeft heel erg geholpen om de succeservaringen veilig te stellen. Tussen de bedrijven door heeft Ralph mij trouwens ook goed begeleid in het aannemen van mijn bovenschoolse rol.”

Enthousiasme

Hidde vindt dat het scholingstraject veel heeft opgeleverd. “Er zijn natuurlijk nog wel verschillen tussen de scholen, maar over het algemeen kan ik zeggen dat we nu i-coaches hebben die een stuk steviger in hun schoenen staan dan voorheen. Het commitment is ook groter dan vóór de opleiding en de netwerkfunctie is enorm versterkt. De i-coaches zoeken elkaar op, vragen elkaar naar hun ervaringen en leren van elkaar. Projectplannen worden nu ook veel vaker in samenwerking gemaakt. En het enthousiasme zit er bij iedereen nog steeds volop in.”

Adviesgesprek aanvragen

Wil jij stappen zetten in het verantwoord inzetten van ICT in het onderwijs? En jezelf en je team ontwikkelen. Ga dan in gesprek met onze onderwijsadviseurs over de mogelijkheden.

Maak een afspraak

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico