Ga terug
MOO: dè nieuwe educatieve suite voor het onderwijs
Slimme tools die alles bieden wat het onderwijs nodig heeft. Veilig, makkelijk en vertrouwd. Zodat jij meer tijd overhoudt voor onderwijs.
Terug naar trainingen

Opleiding Post-hbo I-Coach

In het onderwijs van vandaag is een prominente rol weggelegd voor ICT-coördinatoren en I-coaches. Zij zijn met hun ondersteunende en adviserende functie in hoge mate verantwoordelijk voor het rendement van ICT op hun school of scholen.

De opleiding Post-hbo I-Coach is een officieel geaccrediteerde opleiding en is erop gericht ICT vanuit de onderwijskundige visie van de school optimaal te integreren in de dagelijkse lespraktijk. Deze opleiding heeft een totale studiebelasting van 212 uren, waarvan 40 contacturen. Afhankelijk van de situatie en mogelijkheden zijn de contacturen online of op locatie.

Onderwijsinhoudelijke competenties

De opleiding Post-hbo I-Coach neemt één jaar in beslag en is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde ICT’ers. Tijdens de opleiding ligt de focus op het ontwikkelen en vergroten van de onderwijsinhoudelijke competenties van de ICT-coördinator. De deelnemer kan na afronding een diploma toevoegen aan zijn of haar bekwaamheidsdossier en in aanmerking komen voor salarisschaal L11.

Tijdens deze opleiding staan de volgende thema's centraal:

 • De rol van de ICT-coördinator
 • Visie en beleid met betrekking tot leren met ICT
 • Kennis over ICT opdoen, delen en beheren
 • Project- en verandermanagement
 • Lesmaterialen en innovatief ICT-gebruik
 • Borgen van ontwikkelingen

Waarom kies je voor de de opleiding Post-hbo I-coach?

 • Houd relevante ICT-kennis up-to-date
 • Focus op zowel persoonlijke ontwikkeling als schoolontwikkeling
 • Gericht op de praktijk, en vooral op je eigen praktijk
 • Sluit aan op de laatste ontwikkelingen
 • Al 15 jaar toonaangevend in onderwijsland; bijna 1.000 ICT'ers opgeleid
 • Aangemeld bij Registerleraar
 • Officieel geaccrediteerd en officieel diploma van Stichting Post-hbo

Online opleidingsgroep

Ook dit studiejaar: de online opleidingsgroep! Deelnemers kunnen deelnemen vanuit alle hoeken van Nederland. De online opleidingsgroep wordt alleen opengesteld voor deelnemers die te ver van een van de locaties wonen. We hanteren daarbij een reistijd van drie kwartier. De inhoud van de online opleidingsgroep is hetzelfde als die van de reguliere groepen. De digitale bijeenkomsten bestaan naast het theoretisch kader ook uit interactieve en samenwerkingsopdrachten.

Data 2023-2024

De Post-hbo opleiding I-coach wordt gegeven in vier regio’s (Noord, zuid, oost en west) en online. De data per regio en locatie worden later bekend gemaakt . De bijeenkomst tijden zijn van 14:30 tot 17:30 uur.


Kosten

De kosten van de opleiding Post-hbo I-Coach zijn € 2.675,- per deelnemer (incl. lesmateriaal).
Samen met één van de vier aanvullende routes kost de opleiding € 3.275,- per deelnemer (incl. lesmateriaal). Genoemde prijzen zijn vrij van BTW.

De vier aanvullende routes worden hieronder uitgelegd.

In samenwerking met CPION

Aanmelden
Navigeer naar
Doelgroepen
 • PO
 • VO
 • Leraren
 • ICT’ers
Trainingsduur
9 modules van 3 uur
Onderwerp in training
 • ICT-beleid
Extra informatie
Totale studiebelasting: 212 uren, waarvan 40 contacturen. Kosten: € 2.675,- per deelnemer.
Aanmelden

Mariska van der Brug volgde de opleiding Post-hbo I-Coach

Mariska van der Burg werkt 25 jaar in het onderwijs, waarvan de afgelopen vijf jaar bij Montessori Delft. Dat ze daar de rol van ICT'er vervult, vloeit min of meer voort uit haar afstudeeropdracht voor de Montessori-opleiding. In dat kader ontwikkelde ze een leerlijn digitale geletterdheid, en de stap naar de rol van ICT'er lag op dat moment voor de hand.

Lees verder

Kies één van de vier aanvullende routes:

Voor verdere verdieping/verbreding kun je de opleiding Post-hbo I-coach nog aanvullen met enkele aanvullende routes (modules): Google in de klas, Office 365 Teams in de klas, digitale geletterdheid en de zorgroute.

2. Office 365 Teams in de klas

Kinderen kun je op veel verschillende manieren laten samenwerken, ook met ICT. In Microsoft Teams maak je als leraar een digitale klas waarin je jouw leerlingen online kunt laten samenwerken aan projecten, huiswerk en presentaties. Data wordt opgeslagen in de cloud en de leerling kan er zowel thuis als op school bij. Huiswerk uitdelen en tussentijds kijken hoever jouw leerlingen zijn met de opdracht? Dat kan! Leerlingen tegelijkertijd laten brainstormen of samenwerken in één document? Geen probleem! Het is zelfs mogelijk om een portfolio op te bouwen in OneNote Classnotebook, onderdeel van Office 365. Wil jij de digitale klas alleen gebruiken als prikbord en groepsmap voor documenten? Ook dat is mogelijk, want als leraar beheer je zelf de functies die aan of uit staan. Aan het eind van deze module ben je in staat de basisprincipes van coöperatief werken toe te passen in een digitale klas met behulp van ICT.

Duur: duur van de opleiding Post-hbo I-coach (1 jaar) + een bijeenkomst met het team
Locatie: de bijeenkomsten vinden plaats bij jou op school

4. Zorgroute

ICT heeft meerwaarde voor de zorg die je jouw leerlingen wilt bieden. De module Zorgroute helpt je ICT in te zetten binnen de zorgstructuur van jouw school. Tijdens de themabijeenkomsten 'Zorg en ICT' en 'Begaafden en ICT' werk je nauw samen met de Intern Begeleider.

Themabijeenkomst Zorg en ICT
De inzet van digitale leer- en hulpmiddelen kan een grote meerwaarde hebben voor de zorg voor je leerlingen. Maar hoe zorg je ervoor dat remediërende software structureel wordt ingezet binnen de groepen? Dan is het van belang dat de ICT-coördinator en Intern Begeleider samen aan de slag gaan met het thema Zorg en ICT. Aan het eind van de bijeenkomst heb je doelen gesteld en een bijbehorend verbeterplan gemaakt. Je hebt dus iets concreets in handen waarmee je op school direct verder kunt, zodat je Zorg en ICT elkaar kunt laten ontmoeten en versterken.

Themabijeenkomst Begaafden en ICT
Wil je als school ICT structureel inzetten om de zorg aan begaafde leerlingen te versterken, waarbij er veel aandacht is voor het proces en de onderlinge communicatie? Dan is het van belang dat de ICT-coördinator en Intern Begeleider samen aan het werk gaan met het thema Begaafden en ICT. Aan het eind van de bijeenkomst heb je kennisgemaakt met inspirerende ideeën die geschikt zijn voor uitdagend onderwijs aan begaafde leerlingen. Alle ideeën worden met alle deelnemers gedeeld. Zo sluit je de dag af met een schat aan concreet materiaal en kun je aan de slag om een doorgaande lijn voor begaafdenonderwijs te creëren.

Duur: duur van de opleiding Post-hbo I-coach (1 jaar) + twee dagdelen (voor de beide themabijeenkomsten)
Locatie: de themabijeenkomsten Zorg en ICT en Begaafden en ICT worden jaarlijks op verschillende data en locaties georganiseerd. De opleidingscoördinator kan je hier alles over vertellen.

"ICT is een hulpmiddel om nog beter onderwijs te creëren"

- Michelle van der Geer over de opleiding Post-hbo I-Coach | van Harte School

Misschien ook interessant voor jou:

Opleiding 8 sessies van 3 uur

Opleiding Specialist Digitale Geletterdheid

Gedurende het opleidingsjaar werk je aan een concreet projectplan voor het integreren van digitale geletterdheid in het onderwijs van jouw school.

Bekijk training
Bootcamp 4 sessies van 3 uur

Digitale Geletterdheid

Leer met gevarieerde werkvormen en theoretische onderbouwing je leerlijnen digitale geletterdheid startklaar te maken.

Bekijk training
Bootcamp 3 sessies van 3 uur

Microsoft 365 & Google

Haal alles uit Microsoft 365 & Google. Ontdek in drie sessies wat bij jou past en leer ze naast elkaar en optimaal te gebruiken!

Bekijk training
DOWNLOAD DE STUDIEWIJZER

DOWNLOAD DE STUDIEWIJZER

Studiewijzer Opleiding Post-hbo I-Coach: De ICT-Coach in het onderwijs. Vraag hem aan!
Download de studiewijzer

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico