Ga terug
MOO: dè nieuwe educatieve suite voor het onderwijs
Slimme tools die alles bieden wat het onderwijs nodig heeft. Veilig, makkelijk en vertrouwd. Zodat jij meer tijd overhoudt voor onderwijs.
Terug naar trainingen

Opleiding Specialist Digitale Geletterdheid

Digitale geletterdheid is in het onderwijs hét thema voor de komende jaren. Het is bovendien een thema waarin voor ICT-coördinatoren een prominente rol is weggelegd. Voorwaarde is dan wel dat zij de techniek ontstijgen en zich ontwikkelen tot i-coaches die hun team naar een hoger plan kunnen brengen bij het integreren van digitale geletterdheid in de dagelijkse lespraktijk. En dat is precies waarvoor deze opleiding is bedoeld.

Algemene informatie

De opleiding Specialist Digitale Geletterdheid neemt één jaar in beslag en wordt zowel aangeboden binnen stichtingsverband (in-company) als op losse inschrijving. De opleiding is laagdrempelig van opzet en kent geen vast curriculum – dus geen scriptie of verplicht literatuuronderzoek. Als deelnemer ben je verantwoordelijk voor je eigen leerproces. De opleiding wordt aangeboden op diverse locaties in Nederland. We kunnen per groep maximaal 15 deelnemers verwelkomen.

Op naar het certificaat

Gedurende het opleidingsjaar werk je aan een concreet projectplan voor het integreren van digitale geletterdheid in het onderwijs van jouw school. Tijdens acht maandelijkse sessies maak je kennis met relevante theorie maar krijg je ook praktijkgerichte opdrachten. Deze opdrachten staan in het kader van jouw gewenste ontwikkeling tot i-coach en houden tegelijkertijd verband met het project waar je het hele jaar aan werkt. Door deze opleiding te volgen doe je dus iets voor jezelf én voor je school. Bijsturing gebeurt voor een belangrijk deel op basis van intervisie en interactie met andere deelnemers. Naast de acht maandelijkse sessies moet je rekenen op een studiebelasting van ca. 40 uur per jaar (voor het werken aan de opdrachten). Na afronding van de opleiding krijg je het certificaat 'Specialist Digitale Geletterdheid'.

Tijdens de opleiding leer je onder meer:

 • Hoe het speelveld van digitale geletterdheid eruitziet.
 • Over de leerlijnen die SLO onderscheidt: ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking.
 • Wat het verschil is tussen de smalle benadering en de brede benadering van digitale geletterdheid.
 • Hoe je een projectplan schrijft voor de integratie van digitale geletterdheid in het onderwijs van jouw school.
 • Hoe je coachinggesprekken voert en omgaat met weerstanden binnen je team.
 • Wat je in het licht van digitale geletterdheid kunt met concepten als blended learning, ontwerpend en onderzoekend leren, gamebased learning en gamification.

Data 2023-2024

De opleiding Specialist Digitale geletterdheid wordt gegeven in vier regio’s (Noord, zuid, oost en west) en online. De data per regio en locatie worden later bekend gemaakt De bijeenkomst tijden zijn van 15:00 tot 18:00 uur

Kosten

De kosten van de opleiding Specialist Digitale Geletterdheid bedragen € 2.295,- per deelnemer (incl. lesmateriaal). Dit bedrag is vrij van BTW.

Meld je aan
Navigeer naar
Doelgroepen
 • PO
 • VO
 • Leraren
 • ICT’ers
 • Beleidsbepalers
Trainingsduur
8 sessies van 3 uur
Onderwerpen in training
 • Digitale geletterdheid
 • ICT-beleid
Extra informatie
Naast de bijeenkomsten ben je circa 2 tot 3 uur per week bezig met theorie en opdrachten. De totale studiebelasting is ongeveer 75 uur.
Meld je aan

Misschien ook interessant voor jou:

Opleiding 9 modules van 3 uur

Opleiding Post-hbo I-Coach

Leer vanuit de onderwijskundige visie van de school ICT optimaal te integreren in de dagelijkse lespraktijk.

Bekijk training
Bootcamp 4 sessies van 3 uur

Digitale Geletterdheid

Leer met gevarieerde werkvormen en theoretische onderbouwing je leerlijnen digitale geletterdheid startklaar te maken.

Bekijk training
Bootcamp 3 sessies van 3 uur

Computational Thinking

Ontdek de mogelijkheden en creëer een eigen leerlijn met behulp van specialisten en technieken.

Bekijk training
DOWNLOAD DE STUDIEWIJZER

DOWNLOAD DE STUDIEWIJZER

Studiewijzer Opleiding Specialist Digitale geletterdheid: zo maak je er werk van. Vraag hem aan!
Download de studiewijzer

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico