Ga terug
Van wishful thinking naar whizzful learning
Wil jij meer weten over al onze activiteiten en leuke prijzen die we hebben rond ons 25 jarig jubileum? Bekijk ze op onze website.
Terug naar overzicht
Meer over onze Microsoft oplossingen Ga

Één ICT-partner voor primair, voortgezet én speciaal onderwijs

OOZ verzorgt openbaar onderwijs in Zwolle en de omliggende regio. Onder het bestuur vallen 37 scholen met samen ruim 12.300 leerlingen en meer dan 1.850 medewerkers. Het aanbod varieert van primair en voortgezet tot speciaal onderwijs. Sommige leerlingen starten daarom al als baby of dreumes op een van de Integrale Kindcentra en verlaten OOZ pas als ze als aan een vervolgstudie of eerste baan beginnen.

OOZ investeert vanuit heldere visie

In de inzet van ICT in het onderwijs wil OOZ een echte voorloper zijn. Daarvan getuigt ook de visie op dit thema, die OOZ ontwikkelde in samenwerking met Kennisnet en SIVON. Kern van deze visie is dat OOZ-docenten ICT zo moeten kunnen inzetten dat het waarde toevoegt aan het onderwijs. Dat is een onmisbare basis om leerlingen met goed doordachte leerlijnen op te leiden tot digitaal geletterde burgers die klaar zijn voor de wereld van morgen.

Zorgvuldig traject

De visie kwam tot stand toen OOZ aan de vooravond stond van een omvangrijke maar noodzakelijke investering op ICT-gebied, vertelt Maeike Woudstra, Directeur Bedrijfsvoering van OOZ. “We wilden eerst helder in beeld hebben wat we nu precies willen met ICT, dus daar hebben we een uitgebreid en zorgvuldig traject voor ingezet. Pas toen de visie voldoende was uitgekristalliseerd, hebben we een aanbesteding uitgeschreven.” Merlijn Donk, bovenschools ICT-adviseur, vult aan: “We zochten een partner die niet alleen de rol van ICT-beheerpartij kan vervullen maar ons ook kan helpen met bijvoorbeeld de professionalisering van leerkrachten en het vorm geven aan het thema digitale geletterdheid. En juist omdat we de doorlopende leerlijn zo belangrijk vinden, wilden we één partner voor het primair, voortgezet én speciaal onderwijs.”

Gebruikersaccounts

Gevraagd naar een concreet voorbeeld van co-creatie noemt Merlijn de accounts waarmee leerlingen inloggen op de netwerkomgeving. “Kinderen komen bij ons binnen in groep 1, als ze vier jaar oud zijn. Een groot percentage van onze PO-leerlingen stroomt door naar een van onze VO-scholen. Hoe zorg je er nu voor dat een leerling van zijn vierde tot zijn achttiende kan blijven werken met hetzelfde account en ook alles behoudt wat hij in al die jaren doet op school? Het gaat er niet om dat wij als bestuur al die gegevens willen hebben, maar dat je als leerling de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld in klas 1 van het VO te kunnen teruggrijpen op een werkstuk dat je in groep 8 van het PO hebt gemaakt. We zijn nu samen bezig om dat te ontwikkelen.”

Digimeter

Een ander voorbeeld is de digimeter, aldus Merlijn: “Daarvan had Heutink ICT al een algemene versie. Onze werkgroep Professionalisering is die nu voor onze stichting aan het doorontwikkelen in samenwerking met het team Training & Advies van Heutink ICT.” Maeike vindt zo’n ‘digimeter op maat’ waardevol voor OOZ. “De ICT-kennis en -vaardigheid varieert sterk per school en medewerker en ook het beleggen van de portefeuille ICT verschilt. We zien alle verschijningsvormen. Scholen die meedoen aan bootcamps of de opleiding I-Coach van Heutink ICT en collega’s die hun kennis uitbreiden via allerlei E-learning-modules of trainingen van het OOZ-Supportteam. Grote scholen hebben – in tegenstelling tot kleine scholen – vaak meerdere medewerkers die ICT-taken in portefeuille hebben. Het beeld is dus heel divers. Om beter zicht te krijgen op ontwikkelmogelijkheden voor ICT willen we dit najaar met deze digimeter een ‘foto’ maken van OOZ. We werken vanuit waarderend onderzoeken, dus de foto is bedoeld om te kijken wat er al is en hoe dat nog beter kan.”

Verschillen tussen scholen en sectoren

Volgens Maeike verschilt de inzet van ICT binnen OOZ per school, maar ook per sector. “OOZ is een van de weinige schoolbesturen in Nederland die basis-, voortgezet én speciaal onderwijs aanbieden. Het onderwijs wordt steeds meer gepersonaliseerd en daarmee ook ICT. In het SO bieden we elke leerling maatwerk aan. ICT biedt in dat opzicht geweldige mogelijkheden. Maar feit is dus wel dat ICT op elke school een andere rol speelt. Daarom is het fijn om één partner te hebben die weet hoe onze organisatie in elkaar zit.”

Een veilige Microsoft omgeving

OOZ heeft centraal een Microsoft 365 omgeving ingericht waar alle 36 onderliggende scholen gebruik van kunnen maken. Een bewuste keuze. Merlijn: “Microsoft tools zijn bekend in de markt en bieden alle functionaliteit. We zijn recent ook volledig overgegaan op Microsoft 365 A5 volledige suite vanwege de vele de beveiligingsmogelijkheden, zoals Defender for Endpoints. Onze omgeving lag namelijk steeds vaker vanuit het buitenland onder vuur. Microsoft 365 A5 biedt de mogelijkheid om per gebruikersgroep flexibel én dynamisch op detailniveau regels te kunnen toe- en aanpassen. Zo zijn we extra beveiligd.”

Een eigen stukje Servicedesk

Merlijn is erg te spreken over het feit dat OOZ bij de Servicedesk van Heutink ICT heeft gekozen voor de status van Major Account. “Het is al prettig wanneer je bij een ICT-dienstverlener een single point of contact hebt, waar je terecht kunt met netwerkstoringen en dergelijke. Maar wij hebben nu zelfs een eigen stukje van de Servicedesk van Heutink ICT, met mensen die een sterke focus hebben op OOZ. Dat is erg prettig, want als bijvoorbeeld VO-school Capellenborg uit Wijhe hen belt, weten zij al wat voor school dat is en wat er speelt.

Gerelateerde artikelen

6 april

Varietas koos voor harmonisatie met Microsoft en Heutink ICT

Stichting Varietas, in 2020 ontstaan uit de stichtingen Qua Vadis en Roos, voorziet met 30 basisscholen het gebied tussen Almelo en Deventer van onderwijs voor meerdere gezindten.

Bericht lezen
10 maart

Privacytoets op Microsoft Teams

Wellicht heb je het al vernomen in de media: de systemen Microsoft Teams in combinatie met OneDrive en SharePoint zijn getoetst op gebied van veiligheid en privacy. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat er een verhoogd risico bestaat voor de uitwisseling en opslag van gevoelige en bijzondere persoonsgegevens.

Bericht lezen
1 juni

Aanvullende beveiliging voor Microsoft 365

Bij Heutink ICT doen we er alles aan om jouw Microsoft 365-omgeving zo veilig mogelijk te maken. We voeren regelmatig beveiligingsupdates uit en hebben onlangs de basisinrichting van je omgeving op enkele cruciale punten versterkt.

Bericht lezen

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico