Ga terug
Van wishful thinking naar whizzful learning
Wil jij meer weten over al onze activiteiten en leuke prijzen die we hebben rond ons 25 jarig jubileum? Bekijk ze op onze website.
Terug naar overzicht

Digitale geletterdheid: 4 voorbeelden voor jouw lespraktijk

Wim van der Veen, Onderwijsconsulent

Vanaf 2023 is digitale geletterdheid waarschijnlijk onderdeel van het Nederlandse lescurriculum. Maar hoe ga jij als leerkracht er straks invulling aan geven? In dit blog schets ik zomaar een paar voorbeelden van hoe je in de klas aan de slag kunt met digitale geletterdheid.

Voorbeelden uit de praktijk

Digitale geletterdheid is in feite de verzamelnaam voor vier nieuwe leerlijnen: ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking. Voor een korte uitleg van deze leerlijnen verwijs ik je graag naar dit eerdere blog in deze reeks. Nu volgen de beloofde voorbeelden voor de praktijk.

1. ICT-basisvaardigheden

Probeer de ICT-basisvaardigheden eens te verwerken in een projectopdracht. Laat je leerlingen bijvoorbeeld voor aardrijkskunde of geschiedenis een presentatie maken waardoor ze al doende de bewerkingen en functies van de knoppen in de diverse programma's leren. De kracht van deze benadering schuilt in de samenwerking tussen de leerlingen. De een weet vaak meer dan de ander en zo helpen ze elkaar verder.

2. Mediawijsheid

Bij mediawijsheid hoort ook het herkennen van fake news. Geef je leerlingen eens de rol van factcheckers en laat hen uitzoeken of een bepaald bericht al of niet waar is. Wie is de bron, waar komt het verhaal vandaan? En kun je het verhaal ook ergens anders terugvinden? Om het verschil tussen fake en echt nieuws te belichten, kun je je leerlingen ook zelf een nieuwsitem of een compleet journaal laten maken, van research en interviews tot en met montage en presentatie.

Whitepaper Digitale Geletterdheid: Het begint bij de leerkracht

Digitale geletterdheid is opgenomen in het nieuwe onderwijscurriculum voor 2023! Hoe vertaal je de eisen van het nieuwe curriculum naar de praktijk?

Download de Whitepaper

3. Informatievaardigheden

Een belangrijk onderdeel van informatievaardigheden is het opzetten van een onderzoek. Dat kun je extra levendig maken door een expert – al dan niet virtueel – de klas in te halen voor een interview over zijn of haar beroep. Laat je leerlingen bijvoorbeeld via Skype vragen stellen aan een hijskraanbestuurder terwijl die in zijn cockpit aan het werk is.

4. Computational thinking

Je kunt computational thinking goed combineren met bestaande vakken, zoals wereldoriëntatie. Laat je leerlingen bijvoorbeeld eens bewijzen hoe een sluis werkt door een prototype van een sluis te bouwen. Dat kunnen ze op allerlei manieren doen, niet alleen fysiek of op papier maar ook in programma's als Scratch of Minecraft. Ze kunnen ook gebruik maken van micro:bits en sensoren om de sluis aan te sturen.

Download de whitepaper

Ik hoop dat ik je met deze voorbeelden heb kunnen inspireren om werk te gaan maken van digitale geletterdheid, Wil je meer weten over dit onderwerp en hoe Heutink ICT scholen op meerdere vlakken kan helpen? Download dan onze whitepaper over digitale geletterdheid.

Ook interessant: 3 tips om aan ICT-vaardigheden te werken in de les

In onze meest recente Laat ze Leren video's geven wij tips over hoe jij aan de slag kunt gaan met digitale geletterdheid in de klas! Wil je meer van onze videos bekijken? Abonneer dan op ons youtube kanaal!

Gerelateerde artikelen

29 oktober

Digitale geletterdheid: 5 voorwaarden om er een succes van te maken

De onderwijsadviseurs en trainers van Heutink ICT bieden bij implementatie Digitale Geletterdheid nuttige begeleiding.

Bericht lezen
29 oktober

Digitale geletterdheid: Gaat jouw school voor kennisoverdracht of kennisconstructie?

Welke implementatie van Digitale Geletterdheid past het beste bij jouw school en visie op onderwijs?

Bericht lezen
29 oktober

Digitale geletterdheid: Wat moet jij daar nou mee?

Wat verstaan we eigenlijk onder digitale geletterdheid? En wat moet jij er als leerkracht mee? Leer het in dit blog.

Bericht lezen

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico