Ga terug
Van wishful thinking naar whizzful learning
Wil jij meer weten over al onze activiteiten en leuke prijzen die we hebben rond ons 25 jarig jubileum? Bekijk ze op onze website.
Terug naar overzicht

Professionalisering is net tennissen

Rik Hooftman, Onderwijsadviseur

Professionalisering is een term die je de laatste jaren in het onderwijs vaak hoort, zeker als het gaat om het terrein waar onderwijs en ICT elkaar ontmoeten. Scholing is in dit verband een onmisbaar instrument. Je hebt nu eenmaal input en ondersteuning van bedreven experts nodig om beter te worden in wat je doet.

Zonder trainer lukt het niet

Dat laatste heb ik zelf ervaren toen ik na jaren weer begon met tennissen. De eerste anderhalf jaar dacht ik het wel zonder tennislessen af te kunnen. Maar uiteindelijk zag ik in dat je jezelf maar tot op zekere hoogte kunt trainen. Op een gegeven moment is er geen sprake meer van verbetering. Om dat te doorbreken, heb je een goede trainer nodig. Iemand die je wijst op wat je fout doet, stimuleert in wat je goed doet en met wie je kunt sparren over waar je heen wilt. Zo werkt het ook met professionalisering in het onderwijs.

Digitale geletterdheid

Professionalisering is een must als het gaat om digitale geletterdheid. Zeker nu er achter de schermen van onder andere het SLO hard wordt gewerkt aan het ontwikkelen van leerdoelen op dat gebied. Voor besturen en scholen zou dat aanleiding moeten zijn om voor te sorteren op een toekomstig curriculum waarin digitale geletterdheid een prominente rol zal spelen. Als je nu de tijd en ruimte neemt voor professionalisering, kun je straks op de gewenste manier invulling geven aan het onderwijs in digitale geletterdheid.

Langer lopende opleidingstrajecten

Professionalisering gaat natuurlijk niet vanzelf. Net als in de sport is scholing noodzakelijk om mensen en organisaties de nodige capaciteiten te laten ontwikkelen. Wij als Heutink ICT kunnen daar goed bij helpen, met een breed pakket aan korte trainingen, workshops en bootcamps. Maar als je echt structureel werk wilt maken van professionalisering, is een langer lopend opleidingstraject de beste keuze. En wat dat betreft kun je bij Heutink ICT terecht voor twee opleidingen die hun waarde al ruimschoots hebben bewezen: ‘Specialist Digitale Geletterdheid’ en ‘Post-hbo I-Coach’.

Samen de wedstrijd in!

Om tot slot nog één keer een sportmetafoor te gebruiken: professionalisering is een wedstrijd die je samen moet spelen, daarom is het nuttig als je ook samen gaat trainen. Vanuit dat oogpunt is een in-company opleiding voor veel schoolbesturen zeker het overwegen waard.

Gerelateerde blogs van Rik

4 juni Blogs

In gesprek met de allereerste klant van Heutink ICT

Herman Benes geldt als de eerste klant van Heutink ICT. Sterker nog: hij deed al zaken met ons toen Heutink ICT officieel nog niet eens bestond als bedrijf. Dat vond ik reden genoeg om hem uit te nodigen voor een vraaggesprek, als derde aflevering in deze reeks artikelen in het kader van het 25-jarig jubileum van Heutink ICT.

Bericht lezen
4 april Blogs

In gesprek met de ‘founding fathers’ van Heutink ICT

In 2024 hebben we als Heutink ICT iets bijzonders te vieren: we bestaan 25 jaar. In de eerste aflevering van deze reeks jubileumartikelen heb ik je in vogelvlucht meegenomen door de hele geschiedenis van ons bedrijf. Deze keer ga ik in gesprek met de twee heren die aan de wieg stonden van Heutink ICT: Jan de Jonge, voormalig commercieel directeur van Heutink, en Hans Lesscher, voormalig CEO van Odin Groep.

Bericht lezen
28 maart Blogs

Microsoft wijzigt licentievoorwaarden met limieten op cloudopslag

Jeroen Koster, Cloud Consultant

We hebben belangrijk nieuws te delen over enkele veranderingen binnen het Microsoft 365 Educatie aanbod die onlangs zijn aangekondigd. Microsoft laat weten dat ze limieten gaan stellen aan de gratis, onbeperkte opslagruimte. De nieuwe limieten zijn actief per februari 2024 of augustus 2024 voor contractverlengingen. Hoewel deze veranderingen niet door ons worden ingevoerd en de meeste scholen op dit moment ruim onder de nieuwe opslaglimieten zitten, willen we je toch graag op de hoogte brengen van de eventuele gevolgen voor jouw organisatie.

Bericht lezen

Adviesgesprek aanvragen

Wil jij stappen zetten in het verantwoord inzetten van ICT in het onderwijs? En jezelf en je team ontwikkelen. Ga dan in gesprek met onze onderwijsadviseurs over de mogelijkheden.

Maak een afspraak

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico